Три досъдебни производства за престъпления по служба е образувала Районната прокуратура в Свищов срещу виновни длъжностни лица от Стопанската академия "Димитър А.Ценов" в Свищов. Разследванията са по констатации на одитен доклад на Инспектората на МОН, поискан от бившия служебен ректор на висшето училище проф. Иван Върбанов. Той обхваща три години /2012-2015 г./ от втория мандат на скандалния бивш ректор Величко Адамов. Това съобщи в понеделник преподавателят Калин Костов, шеф на Сдружението за европейско качество във висшето образование. Най-крупната далавера, за която държавното обвинение търси виновни, е по порочна схема за печатане на учебници за дистанционното обучение.

"С договор между Стопанска академия и ЕТ "Павлин Петров" се печатат учебници за дистанционното обучение. Оказва се, че авторските права не са уредени, липсват договори и декларации. Академията ги продава по 2-3 лв. бройката, а впоследствие ги изкупува обратно от едноличния търговец за нуждите на магистърското обучение на цени между 25 и 40 лв. Според преподавателите от катедра "Финанси" става дума за 1-2 милиона лв. годишно", твърди Калин Костов, цитиран от 24 часа. Според констатациите в одита става дума за сключени икономически неизгодни договори с външна фирма. "Трябва да се провери дали не става дума и за черно счетоводство", смятат от сдружението.

За схемата първи сигнализира прокуратурата кандидатът за ректор проф. Андрей Захариев. Той дори твърди, че са извършени отчисления в брой, без данъци, към "неизвестно ръководно лице" от Академията. Според проф. Захариев това е установено чрез лични декларации на 20 преподаватели от катедра "Финанси и кредит" за 103 обекта на авторско право като учебници, сборници, ръководства и др.

Бившето ръководство на свищовския вуз е разследвано и за фалшиви служебни командировки на служители до Велико Търново и Горна Оряховица. Оказало се, че те са били на ранчото на проф.Адамов в близко село, където извършвали несвойствени дейности като косене и боядисване.

В Свищов се води и разследване за принуда спрямо академичния състав. По този начин са били събрани близо 120 000 лв. за разбунилата духовете алея с паметници на ректорите на Академията. "Ако не дадеш съответната лепта, ще бъдеш изхвърлен. Имаше и конкретни ставки - 1000 лв. за професор, 500 лв. на доцент, 300 лв. за главен асистент и доктор и по 150 лв. за обикновен асистент", допълни доц. Бисер Кръстев от Сдружението за европейско качество във висшето образование.