Военният съд в Пловдив оправда бившия командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада генерал Димитър Шивиков, който бе обвинен, че в качеството си на ръководител на поделението в Карлово е извършвал злоупотреби, не е изпълнявал стриктно задълженията си и е превишавал правомощията си.

Магистратите излязоха с оправдателна присъда по всички 13 точки от обвинителния акт. 

Сред обвиненията, заради които Шивиков бе на съдебната скамейка са: 13 кг замразена пъстърва, 11 кокошки, 6 петела и 18 патки, отглеждани неправомерно за лични нужди в танкодрума край Иганово; че е ползвал войници да му работят в софийския апартамент; организиране на кетъринг в Клисура по време на чествания за Априлското въстание, когато генералът накарал готвачки от поделението да режат мезета за тържеството, на което присъствали шефката на парламента Цецка Цачева и вицепрезидентът Маргарита Попова; предоставял на близките общини безвъзмездно палатки, посуда, техника, високопроходими автомобили и войнишки труд.

Според военната прокуратура той е нарушил боеспособността на поделението, извеждайки готвачките извън него. Нищо от обвиненията обаче не бе признато. 

На старта на делото през февруари от Министерство на отбраната предявиха иск за 69 805 лева за нанесени щети, ала и той е оставен без уважение. Адвокатът на генерала посочи, че никой представител на "Сухопътни войски" не се е явявал в съдебна зала. 

Преди месеци, по друго дело, гледано в Софийският военен съд, Шивиков също бе оневинен, но само на първа инстанция. Там обвиненията към него са злоупотреба със служебно положение и превишаване на власт по време на командването на задрагиничния ни контигент в Афганистан.