Врачка от пловдивското село Труд осъди Районен и Окръжен съд – Пловдив за 5 хиляди лева. Причината – дискриминационна присъда. Параскева Тодорова е пратена в сливенския затвор за измама, а като мотиви магистратите са изтъкнали етническия й произход.

Историята започнала още през 2006 година. Тодорова била в село Царацово, когато се запознала с баба Гинка. Казала й че над семейството тегне черна магия, и че срещу пари ще я развали.  Измамвайки наивната жена и отмъква 3319 лева. Потърпевшата се свързва с полицията, а не след дълго Тодорова е заловена. Тя била изправена пред съда, като адвокатът й поискал да бъде оправдана, а от Районна прокуратура искали условна присъда.

На 29 май 2006 г. съдът приключва делото, след като са събирани данни и са разпитвани свидетели. Присъдата е 3 години затвор.

В мотивите си към присъдата, в частта относно определяне на наказанието, районният съд изложил причините, поради които е счел, че така определеното наказание е справедливо, както и защо трябва да се изтърпи реално, а не да се отложи с изпитателен срок. Според районния съдия, с условно отлагане изтърпяването на наказанието не е можело да се постигнат целите си:

„В конкретния казус съдът счита, че това е невъзможно и още повече – наслагва се едно чувство за безнаказаност по този начин особено у малцинствените групи, за които и условното наказание не е осъждане (това е относно генералната превенция). Още повече това важи и в конкретния случай относно и осъществяване целите на индивидуалната превенция – по този начин чрез реалното изтърпяване на наказанието действиетлно ще се попречи на извършителя както да върши други престъпления, така и да се превъзпита и поправи.“

Окръжният съд потвърждава присъдата на Районния, като подчертава, че е съгласен с мотивите, защо наказанието трябва да бъде ефективно.

Параскева Тодорова е изпратена в затвора в Сливен, където излежала 1 година и 11 месеца. След този период била освободена предсрочно.

2009 година, вече свободна жена, Тодорова подала жалба в съда в Страсбург, като мотивите й били, че е осъдена “на етническа основа”.  След дълго умуване на 25 март 2010 г. евромагистратите излезли с решение,  че тя е лишена от справедлив процес в нарушение от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи, произтичащи от пряка дискриминация на признак етническа принадлежност. 

На основание решението на Европейския съд в Страсбург, през 2015 година Главният прокурор на Република България подал до Върховния касационен съд искане за възобновяване на наказателното производство.

Друг състав я осъдил на 3 години условно за извършената измама. Тодорова завела иск срещу Районния и Окръжния съд в Пловдив. Казусът е бил проточван и влачен с години.

Преди месец, с решение на ВКС, Районен съд – Пловдив и Окръжен съд – Пловдив са осъдени да заплатят солидарно на Параскева Димитрова Тодорова обезщетение за неимуществени в размер на 5 000 лева, ведно със законната лихва върху сумата.