Екип на TrafficNews.bg се свърза с директора на СОУ "Найден Геров", Васил Въргулев, който поясни откъде идва проблемът с учениците от малцинствените групи.

Директорът обясни, че сериозен проблем представляват така наречените социални екскурзии. Голям брой ученици от малцинствата са заминали заедно с роднините си. Неприятностите започнали март месец, когато се изнесли 8 семейства. Обстановката станала тревожна в края на юни, когато 150 ученици взели удостоверение за преместване. Повечето напуснали заминават за Германия, Белгия и Англия, твърди Въргулев. Проблем представлява и това, че някои семейства заминават, без да попълнят удостоверение за преместване. Това е наложило директорът да прекъсне отпуските на някои от учителите и на 10-ти и 11- ти август да тръгнат да обикалят домовете на възпитаниците си, за да потвърдят кои от тях са заминали и кои ще продължат обучението си. Нова обиколка е направена и на 13-ти септември. Случаите, при които има заминали, които не са попълнили удостоверение за децата си са 12. Днес, след празнинството, управата на училището ще се събере на оперативка, за да се потвърдят данните и да се види колко от учениците са се явили за първия учебен ден.

Пет момичета и едно момче под 16 години от ОУ "Найден Геров" в Пловдив, са заживели незаконно на семейни начала през ваканцията, съобщи директорът Васил Въргулев. Информацията не е официална, коментира още той, дошла е при обиколките, които са проведени. Следващата стъпка според него е да се подаде сигнал до 6-то РПУ и Отдела за закрила на детето, които трябва да се заемат със случая, да издирят учениците и да излязат с официално становище.

Има и 6 случая на юноши над 16 години, които не могат да продължат обучението си, поради социални проблеми, нужда да започнат работа или да помагат вкъщи. Тези ученици обаче са изразили желание да започнат самостоятелна форма на обучение.

Базата на училището е добре подготвена, учителският състав е пълен и от учебното заведение смятат да заложат на спорта, музиката и изкуството, за да привлекат учениците и да ги стимулират да учат.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg