Без улов и с глоба от 400 лева, въпреки опитите за обжалване - това е резултатът за рибар, който е нарушил Закона за рибарството, хвърляйки стръв в тъмните часове на денонощието. 

Административният съд в Пловдив гледа жалбата на въдичаря, който бил спипан през лятото миналата година в 23:30 часа да лови риба на язовир Пясъчника в района на Елешница с три спортни въдици, поставени в работно положение. Служител на "Рибарство и контрол" - Пловдив е станал свидетели на нарушението и е съставил акт за незаконен риболов, тъй като мъжът хвърлял въдица в тъмните часове на денонощието, което е изрично забранено. 

Актът бил връчен на мъжа, а той не възразил срещу него. На база това на закононарушителя била наложена глоба в размер на 400 лева /минималният предвиден размер/. Рибарят любител оспорил жалбата пред Районният съд в Пловдив, като защитата му се позовала на факта, че нарушението е първо и представлява "маловажен случай". 

Първоинстанционния съд обаче е намерил доводите за неоснователни и изтъкнал, че на мъжа е наложена глоба в предвидения минимален размер. Въдичарят обаче решил да обжалва решението и на горна инстанция, като адвокатът му поискал отмяна на глобата и привел в своя защита отново факта на първо нарушение, това, че въдиците не са били иззети, както и липсата на резултат - мъжът не бил уловил дори една риба. 

Магистратите от Административен съд обаче не са съгласни с нито един от доводите. Действително няма данни мъжът да е наказван друг път за нарушение на ЗРА, но за сметка на това следва да се отбележи, че в случая е констатиран риболов не с една, а с цели три въдици, като без значение е обстоятелството, че риба не е била уловена, доколкото нарушената разпоредба на закона забранява риболовът, осъществяван не в светлата част на денонощието, без значение на неговия резултат, се казва в решението на съда. 

Поради това решението на Районен съд се потвърждава като правилно, а риболовът "на тъмно" излиза за нашия герой точно 400 лева и разноските по делата.