Резиденция Стария град в Пловдив е заплашена с принудителна мярка „Запечатване”. Името на комплекса се появи в списъците на НАП-Пловдив за обекти, нарушили закона за данък върху добавената стойност.

През изминалата седмица приходната агенция отново атакува различни търговски обекти в града под тепетата и региона. Сред новите „клиенти” на данъчните са и кафенета, ресторанти и хотели в зимните ни курорти. В Пловдив със заплаха „Запечатване” е автомивка.

Агентите на приходната агенция нахлули в резиденция Стария град, където констатирали нарушения. След проверката сградата на комплекса се сдоби и с лепенка, подписана от четирима служители на НАП.

Наш репортер се свърза със собственика на резиденцията. Емил Тиберов сподели, че такива проверки е имало и през месец декември. При тази, която била преди няколко дни, в заведението е нямало клиенти, а единствено персоналът.

„Данъчните пристигнаха с полиция и при нула клиенти започнаха проверка. Установиха, че персоналът е пуснал две бележки на междината програма за две кафета, които забележете, са за самия персонал. Господата от приходната агенция дойдоха с вече готови документи за запечатване”, заяви Тиберов.

Според него атаките на приходната агенция и двата пъти са били по сигнали, идващи след зачестилите му постове във фейсбук.  Той публикува снимки на разбитите улици и тротоари в Стария град, като и постове свързани с поставянето на бариерите към архитектурния резерват.

„Старият град е мъртъв. С поставянето на бариерите достъпът е ограничен. Тържествата вече се концентрират в другите части на града. Редица заведения затвориха врати поради тази причина. Улиците са разбити, тротоарите също. Дадоха се три милиона за Вавилонска кула, а за ремонт не се намери финансиране”, заяви пред наш репортер Тиберов.

Междувременно в личния му профил се появиха снимки на данъчната табела поставена на вратите на резиденцията, както и текст, в който обвинява за това градоначалника на Пловдив – Иван Тотев

По информация на собственика на резиденцията вратите на обекта ще са затворени за един месец.

В „черните” списъци попадна и автомивка в квартал „Кючук Париж”. Обектът се намира на булевард „Александър Стамболийски” 58.

Редица фирми са били проверени и в Пампорово и Велинград. Със заплаха от запечатване са магазини, ресторанти, паркинг, хотел и дори гардероб за ски оборудване.

Мярката може да бъде обжалвана пред Административния съд, а глобата може да бъде заплатена, но това не влияе на изпълнението. Тя просто ще отпадне, ако съдът се произнесе в тази насока.