За няколко отрязани дървета в района на „Понеделник пазара“ в Пловдив информират читатели на TrafficNews.bg. Според сигнала след старта на ремонтните дейности там екипи са започнали да режат 100-годишни дървета, които очевидно не пречат. По своя инициатива работещи в офисите в района са направили проверка в Община Пловдив, от където са получили отговор, че общо четири дървета ще бъдат премахнати.

Потърсихме за коментар кмета на район „Централен“ Георги Стаменов. Според него всички действия, които се извършват в района на площад „Понеделник пазара“ и ДКЦ I, са свързани с проекта за ремонт и няма нерегламентирано отсичане на дървета.

„В него е включено премахването на две софори (японска акация), които се намират точно до входа на учебното заведение. Комисия вече е минала и е огледала въпросните дървета и те трябва да бъдат премахнати с цел обезопасяване. Има риск, защото има загниване, което може и да е в кореновата система и внезапно дърветата да паднат и да се стигне до инцидент.  Ще бъде премахната и една липа, която също е изгнила в основите си. Само тези три дървета ще бъдат премахнати, а на останалите ще бъдат оформени короните“, разясни Георги Стаменов.

През вчерашния ден ОП „Паркове и градини“ са изрязали две софори, които са били в средата на тротоара и е нямало как да се реализира тротоарна настилка при наличието на тези две дървета. През този маршрут ще се пренасочва трафикът за връзка между булевардите „Мария Луиза“ и Цар Борис Трети Обединител“.

„Не може тротоарът да бъде непроходим. След като се движат автомобили и автобуси е необходимо тротоарите да са проходими, за да могат учениците и гражданите да могат безпрепятствено да се придвижват. След приключване на проекта в зоната е предвидено да има компенсаторно засаждане на дървета“, допълни още кметът на район „Централен“.