Традицията и тази година ще бъде спазена. С настъпването на първа пролет ще бъде открит мотосезонът. Стартът ще бъде даден от рокерите под тепетата. Стотици привърженици на возилата на две гуми ще извадят моторите си и на 22 март ще зарадват жителите и гости на Пловдив с шумно и в същото време атрактивно шествие.

Празникът ще започне пред клуба на рокерското братство "Вагабонтс" на булевард „България”  в Пловдив. За трета година мероприятието ще мине под наслов: "Спрете войната на пътя! Искам да се прибера Жив!"

Точно в 12:00 часа, съпровождани от полиция и моторизираните специални сили, рокерите ще потеглят към Бачковския манастир. Там рокерите ще запалят свещ и ще се помолят за здраве и попътен вятър, а игуменът ще освети машините.

След потегляне на мотошествието се очакват временни ограничения и промени в организацията на движението в града по бул. ”България”, бул. ”Цар Борис ІІІ Обединител”, бул. ”Найчо Цанов”, Асеновградско шосе. 

От мото братството са въвели организация на каране, за да не настъпи инцидент.

Очакват се повече от 2000 мотора да се включат в традиционното шествие за откриването на сезона и в София. То е и най-голямото в България групово каране на мотори. За поредна година мотото на сезона ще е „Не на агресията на пътя”. За разлика от Пловдив, столичните рокери ще дадат старта на мотосезона на 30 март.

То ще започне от храм-паметника „Свети Александър Невски” и ще приключи в „Бояна”. Любителите на две гуми ще се събират точно в 10:00 часа пред катедралата.

От полицията призовават водачите на МПС да изпълняват стриктно разпорежданията на контролните органи  по време на въвеждане на временната организация на движеното за недопускане на необосновани затруднения  на трафика по посочените маршрути.