Обвиненият в убийството на доцент Стефан Нейков - Илия Стоичков иска по-лека мярка. Днес магистратите от пловдивския Апелативен съд ще решат окончателно съдбата на младия мъж.

На предишното заседание в Окръжен съд, съдиите наложиха най-тежката мярка спрямо Илия - „задържане под стража”. По време на делото,  в съдебната зала станаха ясни кошмарни подробности за смъртта на доцента.

Бившият преподавател е бил жестоко пребит и изтезаван сексуално. Аутопсията е установила множество наранявания по главата, кръвоизливи, счупени ребра, разкъсани вътрешности и разкъсване на аналния отвор. "Убиецът е вкарал бухалката в него" описа зловещата сцена прокурорът по делото Георги Пенев. 

Освен, че е пребит до смърт, трупът на Нейков е бил и ограбен. Стоичков е откъснал от врата му златен синджир, който е оставил в заложна къща в Стамболийски. 

Мотивът за убийството е ревност, тъй като съпругът разбрал за връзка на съпругата си с пенсионирания преподавател.   Тя се записала да учи в Аграрния университет още през 2005 година, но по различни причини многократно прекъсвала и не успявала да завърши висшето си образование. 

Нейков обещал да й помогне да се дипломира, но в замяна на това поискал някои услуги. Според обвинението доцентът е поискал и пари, за да помогне. 

Илия Стоичков може да получи от 10 до 20 години лишаване от свобода.

Изплуваха зловещи подробности: Убитият доцент - изнасилен, пребит и ограбен ВИДЕОЗащитата на Илия Стоичков: Не е искал да го убива, бил е афектиран

Убийството на доцента - римейк на касапницата в село Извор преди 12 годиниСтудентка и приятелят й ликвидираха похотлив преподавател

Убитият доцент в Пловдив не за първи път рекетирал студенти ВИДЕОСтефан Нейков бил уволнен заради сигнали за подкуп