Кметовете на общини да могат да налагат глоби на пътни нарушители, като ползват сегашното си видеонаблюдение. Това предвиждат промените в новата концепция на вътрешния министър Младен Маринов – „Нула жертви”.

Новите промени, които са дадени за обсъждане, предвиждат жестоки санкции за пътни нарушения, които скоро могат да влязат в Закона.

Вземат книжка на виновния водач при удар на завой, връща си я с изпитВизията “Нула жертви” предвижда жестоки санкции за нарушаване на правилата за движение по пътищата

Едно от нещата е именно общините да имат правото да контролират спазването на Закона за движение по пътищата на тяхна територия.  Кметът Иван Тотев неведнъж изяви готовност да се въведат крути мерки по пътищата в Пловдив, но единствено, ако се приемат въпросните промени.  Така, ако бъдат приети новите текстове, пътните нарушения, които се заснети с камерите по кръстовищата в Пловдив, ще могат да се санкционират от градските власти.

„Готови сме да сложим камери за скорост и нарушения на пътя. Очакваме обаче законът да се промени, за да сме сигурни, че глобите ще останат за общините. Поставянето на една такава система и камери струва над 100 000 лева.  Тогава ще глобяваме – виждаме ги постоянно как минават на червено и с висока скорост“, каза преди време градоначалникът.

Две арки ще бъдат направени и в Пловдив – едната на бул. „Санкт Петербург”, а другата на Карловско шосе до караулката. Там системата ще бъде вързана към КАТ и ще може да се налагат санкции и със сегашната нормативна уредба.

Кметът: Катастрофите в Пловдив стават все повече! Готови сме да сложим камери за скоростКултурата на шофьорите е лоша, виждате ги - летящи през Водната палата, по подлезите…, каза Тотев