Пресичането на пешеходна пътека в Пловдив е мисията невъзможна, видя репортер на TrafficNews.bg. Почти всеки един от нас е шофьор и всекидневно минава през пешеходни пътеки - дали с  превозно средство или пеша няма значение, но спазваме ли правилата за пресичане?

Според Закона за движение по пътищата член 119, ал. 1 При приближаване към пешеходна пътека водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне стъпилите на пешеходната пътека или преминаващите по нея пешеходци, като намали скоростта или спре.

(2) При заобикаляне на спряло пред пешеходна пътека пътно превозно средство водачът на нерелсовото пътно превозно средство е длъжен да се движи с такава скорост, която да му позволи да спре, за да пропусне преминаващите по пешеходната пътека пешеходци.

(4) Водачите на завиващите нерелсови пътни превозни средства са длъжни да пропуснат пешеходците

Спазваме ли закона наистина? Решихме да проверим колко автомобила ще спрат, след като застанем на пешеходната пътека. Резултатът е следният:

Застанахме на пешеходната пътека и в светлите часове на деня, когато сме сигурни, че няма как да не ни видят шофьорите на автомобилите и в тъмната част на денонощието. Два автомобила за малко не ни блъснат, още три ни подминаха, а два от тях дори спряха след нас, за да изчакат преминаващите автомобили, които им пречат да направят ляв завой.

Проблем се оказва обаче, че на много места в града пешеходните пътеки са изтрити и почти не се виждат. Такива са пешеходните пътеки на бул. „Пещерско шосе” и на улица „Сава Муткуров”, където най-редовно ставаме свидетели на нарушители, които паркират на пешеходна пътека. ОЩЕ ПО ТЕМАТА ВИЖТЕ ТУК!

Припомняме, че ако екип на полицията ви спре в нарушение, че не пропускате пешеходците на пешеходна пътека е между  50 и 100 лева, а при повторно нарушение ще трябва да се простите с около  200 лева.      

Глобените за това нарушение обаче са в пъти по-малко, от глобените за превишена скорост или алкохол. Видимо шофьорите се отнасят с безразличие към закона и те безочливо си преминават по „зебрата” без дори да си направят труда да спрат.  Патрул на „Пътна полиция”  до пешеходна пътека е рядко срещана гледка. Най-често санкции се налагат на шофьори в района на колелото на Централна гара.

За съжаление пешеходците, които стават жертва на невнимателни шофьори, движещи се със скорост много над превишената, са многобройни, а наказаните шофьори все по-малко.

КРЪСТОВИЩА КОШМАР В ПЛОВДИВ - ВИЖТЕ ТУК!

Мисия невъзможна ли е пресичането на пешеходна пътека - ВИЖТЕ ТУК!

TrafficNews.bg