Община Пловдив ще инвестира 1,6 млн. лева в ремонт и разширяването на гробищата на Рогошко шосе. Утре на сесия на общинския съвет средствата ще бъдат отпуснати на ОП „Траурни дейности”, които да подготвят процедурите.

От тази сума ще бъдат заплатени 640 хил. лева на частни собственици, за да се присъединят нови 12 декара към гробищния парк, обясни кметът Иван Тотев. Недостигът на гробни полета неведнъж е бил изтъкван, а този проблем се очаква да се задълбочи още повече в следващите години.

На няколко пъти читатели на TrafficNews.bg сигнализираха за покъртителното състояние на гробищата и блокирания им достъп до тленните останки на близките им. През дъждовните периоди хората газят в кал до коленете, а през лятото тревите закриват редица полета.

Със сумата от 1млн. лева от общинското предприятие ще пуснат процедури за изграждането на водопроводни връзки и отводняване, както и ремонт на алейната мрежа, изграждане на осветление и други  сходни дейности. Парите ще дойдат от нереализирано перо за съфинансиране по европейски програми.

Разказ на пловдивчанин за покъртителното състояние на гробищата:

Гробищата на Рогошко под вода, пловдивчанин засне ужасяваща картина СНИМКИ и ВИДЕОНикой няма право да се гаври със скръбта и болката на живите и с паметта на мъртвите, написа Стефан Станев