Разширението и застрояването на Пловдив е една от най-обсъжданите теми, както в градската администрация, така и сред обществеността. Основен акцент през последната година е разширението на града в южна и западна посока, където са местностите „Гуджуците” и „Терзиите”.

В момента парцелите там са със статут на земеделски земи, а намеренията са в новия ОУП те да бъдат вписани като зони с ниско застрояване – между 10 и 15 метра. Така ще се образува една агломерация от кварталите Беломорски, Остромила, Коматево, Прослав и териториите между тях.

Докато акцентът е южното разширение, почти по идентичен начин в действащия Общ устройствен план, е заложена огромна територия в северната част на Пловдив. Всички територии между река Марица и Пазарджишко шосе в ОУП са заложени за застрояване. Въпреки че в кадастъра те са със статут на земеделска земя, всеки един собственик на земя, може да промени предназначението на имота без да минава дълги процедури.

Пространството се намира северно от Помпената станция на ВиК и западно от Езиковите гимназии. Според ОУП  в бъдещият квартал на Пловдив са заложени три вида строителство. Най-голям процент е ниското застрояване до 10 метра, а покрай основната пътна артерия е заложено да има комплекси с наситена среда за социална и бизнес инфраструктура с до 70 %, жилищни и други функции.  

В Община Пловдив вече има внесено инвестиционно намерение за комплекс от затворен тип с еднофамилни къщи.

Основният проблем на зоната е липсата на инфраструктура. В момента им две основни асфалтови улици, които водят от Пазарджишко шосе до река Марица. Градските власти са предвидили изграждането на пътна инфраструктура, като има и няколко терена за изграждането на училище и/или детска градина.

Не е изключено зоната да попадне в бъдещите планове за градско развитие за следващи програмни периоди, които позволяват изграждането на цялостна инфраструктура на такъв тип зони.

Повече по темата, вижте в линковете:

Палати никнат в пловдивския квартал, който ще е отправна точка за разширяването на града ВИДЕОНад 20 инвестиционни намерения са входирани в Общината за строителство в Остромила

Къде се формират кварталите на богатите в Пловдив? Бум на разрешителните за къщи в два районаСамо за година „Южен“ и „Западен“ са издали строителни книжа за над 100 еднофамилни къщи

Накъде се разширява Пловдив? Нови комплекси в най-зеления район променят облика на града ВИДЕОМестността около Гребната база става притегателен център за инвеститори и пловдивчани