С тежката задача да се установи кои са успешно предприетите мерки за борба с корупцията на местно ниво са се заели Асоциация „Прозрачност без граници“. Техният проект „Добри практики и успешни истории в местната система за почтеност“ тече вече трета година. Презентацията на резултатите от тазгодишния мониторинг събра представители на обществената администрация, неправителствените организации и медиите в хотел „Рамада Пловдив Тримонциум“ днес.
 
Калин Славов, изпълнителният директор на „Прозрачност без граници“, посрещна гостите и обясни същността на проекта. „Проектът е за противодействие на корупцията, а целта му е да установи кои мерки на местно ниво работят най-добре. Изследваме освен административните структури на всеки областен център (общински съвет, кмет, общинска администрация, съдилища, органи на реда) също и политически партии, медии, бизнес и граждански организации. Установените от нас добри практики са евтини - те не изискват големи инвестиции, което стимулира други общини да ги въведат в своята дейност“ - коментира Славов. Той и екипът му представиха най-успешно представилите се общини тази година, сред които Разград, Пазарджик, Габрово, Русе, Бургас и др. Бяха подробно описани добрите практики, чрез които те постигат висок рейтинг на прозрачност и отчетност, най-вече чрез интеграция на информационните технологии и средствата за комуникация. Представители на изследваните организации пък подчертаха, че напрежението от мониторинга само по себе си вдига ефективността на цялата структура, или с други думи, като знаеш, че те наблюдават, работиш по-добре. 
 
Къде се нарежда Пловдив по почтеност? В сравнение с първата година от изследването градът подобрява показателите си и прогнозата тази година е за висока позиция. По данни на Пловдивския граждански клуб, район Централен е лидер по прозрачност и показва най-добри резултати във финансовата отчетност - цялата информация за дейността му е налична и публично достъпна. Липсата на приемни часове от страна на кмета пък беше посочена като една от големите пречки в ефективното взаимодействие между гражданите и общината. Коя позицията ще заеме Пловдив ще разберем на 8 декември, когато асоциацията ще публикува на сайта си класацията за 2017г.