Около стотина души , предимно младежи и футболни фенове, се включиха в националния протест срещу циганизацията , насрочен за днес. Около 15 000 души бяха обявили , че ще протестират в големите градове на страната, но броят им е значително по-малък. Протестът е планиран пред Народното събрание в столицата, а в останалите градове на страната- пред общините. 

Междувременно в района на Джумая Джамия в Пловдив има засилено полицейско присъствие и жандармерия, тъй като властите се опасяват , че минавайки покрай джамията, напрежението може да ескалира. 



Групата, която събира протестиращите,  е създадена с три искания: „да се спрат привилегиите на циганския етнос, който в същото време няма никакъв принос към държавата", „да се осигури полицейско присъствие в селските райони, където българското население е подложено на ежедневен тормоз от страна на циганите" и „да се забрани на циганите да имат повече от едно дете, ако не работят и не получават доходи".

Междувременно представители на правозащитни организации се обявиха срещу протеста, пише Dnes.bg. Сред тях са "Хора срещу Расизма", Фондация "Ромска солидарност" - Петрич, Сдружение "ГОРД България", Междуетническа инициатива за човешки права, Сдружение "Разнообразни и Равни" - София, Асоциация Интегро - Разград.

В отворено писмо до председателя на Народното събрание, премиера, главния прокурор, министъра на вътрешните работи и столичния кмет, от организациите посочват, че в интернет има подписка за всенародни масови прояви на 8 май под наслов "Национален протест срещу циганизацията на България".

Организациите настояват "властите и на централно, и на общинско ниво да не дават разрешение за реализирането на т.нар. протест на 8 май, нито на каквито и да е публични събирания с човеконенавистнически и противопоставящ общностите характер.

Междувременно в града има засилено полицейско присъствие. Двата мола от сутринта са затворени, жандармерия има в района на Централна гара. Хипермаркетите и автогарите също са под полицейско наблюдение. 

На този етап не е ясно дали заплахите са свързани с антиромските протести или заплахите идват от друго място. 

 


TrafficNews.bg