„Тилев Архитекти” ООД обжалва избора на изпълнител по изработката на инвестиционен проект за ремонта и реконструкцията на Концертна зала в Пловдив. След като Комисията за защита на конкуренцията е отхвърлила жалбата им, „Тилев Архитекти” ООД са се обърнали към Върховния административен съд.

След дълго забавяне от страна на Министерство на културата бе избран изпълнител - „Архитектурна агенция Братя Кадинови” ЕООД, която събра 100 точки при извършването на комплексна оценка на офертата. Единственият друг конкурент бе „ЕС Архитекчъръл Тийм” ЕООД, които бяха класирани на второ място с 95.89 точки. От процедурата бяха отстранени „АТМ” ЕООД, „Фрибул” ООД, „Тилев Архитекти” ООД, ДЗЗД „Оркестрина”. Сред недопуснатите за финала на процедурата участници бе и пловдивската фирма „Арконт” ЕООД.

След обявяването на изпълнител „Тилев Архитекти” ООД са внесли жалба в Комисията за защита на конкуренцията. Те са оспорили аргументите на МК за отстраняването им, но КЗК се е произнесла в полза на културното ведомство.

В момента фирмата обжалва във ВАС. Делото ще се гледа на 1 юли.

Казусът с пловдивската Концертна зала се превърна в епос. Министерство на културата обяви обществената поръчка в края на март миналата година. В началото на април 2018-а Боил Банов стопира със заповед поръчката заради нарушения при откриването и провеждането на процедурата.

През май 2018-а културното ведомство обяви ново задание и рестартира поръчката, а през юли станаха ясни кандидатите – седем фирми от София, Пловдив и Варна. На 1 ноември бяха отворени ценовите предложения на допуснатите кандидати и след това последва дълго мълчание.

През март 2019 г. подчинените на министър Боил Банов изсипаха цялата документация по обществената поръчка в сайта си. Протоколите 2 и 3, както и докладът за работата на комисията и решението за избор на изпълнител бяха с дата 15 март.

През цялото време общественици, представители на Държавна опера-Пловдив и фондация „Дом за Пловдивската опера” сигнализираха за забавянето. След административното забавяне последва и обжалване.

Чудо: Mинистерство на културата избра проектант за Концертна зала в ПловдивЕкипът на арх. Илко Николов е извън борда заради недоказания опит на експертите