Ремонтите в Мулдавския манастир продължават, след като изгорелият преди 8 години корпус бе изцяло реновиран. Това стана ясно по време на днешното посещение на премиера Бойко Борисов в светата обител. Манастирът спешно се нуждае от водопровод, тъй като поклониците нямат достъп до течаща вода, изтъкна митрополит Николай. При тези условия от манастира няма как да се справят и в случай на нова природна стихия. 

"Разпоредил съм на ВиК Пловдив да започне с изграждането на водопровода. Той ще струва около 1 милион", коментира Борисов. Предстои и изграждането на нов път към манастира, тъй като в момента до него се стига по стар черен път, насипан с чакъл. След ремонта, той ще бъде еднолентов и с уширения, но проектът трябва тепърва да се команира с ръководството на община Асеновград, разкри премиерът. Още при посрещането на Борисов Митрополит Николай изтъкна като проблем и кариерата, намираща се по пътя за манастира. По думите му взривовете ежедневно смущават миряни и поклонници, а преди години е имало и инцидент.

Самият храм "Света Петка" предстои да бъде укререн, тъй като е пострадал сериозно след земетресението в Чирпан-  Корпусите на манастира ще бъдат поетапно ремонтирани, като се запазят архитектурните елементи. 

"С игуменката и владиката се договорихме тази част да се реконструира, както направихме в Троянския манастир. Разбира се, можем да ги изградим наново, но новата сграда вече няма да е Мулдавският манастир. Това са красоти от 1800-та година и ние трябва да ги запазим", сподели Борисов. Предстои да бъде изготвен проект, който да бъде съгласуван с Министерството на културата. Едва тогава ще бъдат ясни и средствата, необходими за ремонта. 

Паралелно с тези дейности започва и ремонтът на Пловдивската духовна семинария. Следващата сряда се очаква проектът за 600 000 лв. да бъде внесен в Министерски съвет. 

"Това, което натрупахме в бюджета от битката с контрабандата, ни дава възможност да финансираме ремонтите. Имаше два проекта за семинарията - за 480 000 лв. и за 600 000 лв. Избрахме по-скъпият, защото в него има всичко, включително и ново парно. Това ми каза владиката и това съм поел като ангажимент", разказа министър-председателят. По думите му в светите места трябва да се създаде адекватна среда за обучение на младото поколение, включително при провеждане на неделни и зелени училища.

"Би било добре подрастващите да научат историята зад тези стени, защото така ще добием по-различна култура и ще бъдам съвсем различни хора", добави Бойко Борисов.  

Вижте какво още сподели премиерът във видеото на Traffic TV: