Зачестяват случаите на ухапвания от кърлежи на територията на Пловдив и областта. Само за седмица 8 души от областта са потърсили лекарска помощ след ухапване от кръвосмучещите насекоми.

5 от регистрираните случаи са от града, а останалите три са от градовете и селата в областта.

Към момента няма случаи на ухапани, развили Лаймска болест или Марсилска треска.

Въпреки масовата акция по дезинсекция срещу кърлежи на територията на Община Пловдив, случаите зачестяват със всяка изминала седмица.

През последния отчетен период са се увеличилите и случаите на чревни заболявания. С 10 повече са постъпилите в болнични заведения със симптомите в сравнение с миналата седмица.

Как да се предпазим?

1. Кърлежите не обитават всяка трева и гора. Знаейки това, може да избегнете срещата с тях, като не влизате в дълбоки треви и храсти. Освен това, те предпочитат тревите и храстите в широколистни, а не в иглолистни гори.

2. Най-доброто облекло, което може да изберете за излета, е тънка риза с дълги ръкави и тънък, но дълъг панталон. Добре е дрехите да бъдат в светли цветове, за да може възможно най-бързо да забележите нежелания гост по тях.

3. При никакви обстоятелства не излизайте навън без шапка. Косата е идеална среда за забиване на кърлеж. Най-добре ще е за всеки случай след разходката да проверите областта зад ушите и врата, които не се покриват от шапката.

4. Преди да излезете, нанесете на кожата си специален репелент, който ще ви защити от хапещи, жилещи насекоми, както и кърлежи. Такъв препарат може да си направите и сами, като прибавите към слънцезащитния си крем няколко капки евкалипт (масло или спирт). Неговата миризма отблъсква кърлежите

5. Всеки път, като се приберете от разходка, внимателно огледайте своето тяло и телата на всички от семейството си. Най-уязвими на ухапване и забиване на кърлеж са сгъвките на коленете, слабините, кръста, гърдите, подмишниците, ушите и шията.