На 14 декември 2017 г. беше проведено последното за 2017 година класиране за прием в детските заведения. В класирането взеха участие 251 деца, от които 186 деца на яслена възраст, 47 деца кандидатстваха за първа възрастова група, 11 – за втора възрастова група и само 7 – за подготвителните групи. Обявените места бяха 317 общо – 81 за яслените групи, 70 за първа възрастова група, 79 – за втора и съответно 48 за трета подготвителна група и 39 за четвърта подготвителна група. Класирани са 47 деца – 37 в яслените групи, 1 в първа, 7 във втора и 2 деца в подготвителните групи.

За некласираните е препоръчително родителите да се запознават с обявяваните места за следващите класирания и да подават своите заявления, съобразявайки се с възможностите на детските заведения. В системата има подадени заявления с посочени желания за детски градини и ясли, за които към съответното класиране няма свободни места. В тези случаи няма как децата да бъдат класирани. За класирането на 14 декември 139 деца кандидатстваха за детски заведения без обявени свободни места.

Утвърденият График на предвидените класирания за прием през 2018 година (Графикът на дейностите за 2018 г.) вече е публикуван на страницата на системата за прием dz-priem.plovdiv.bg в сектор „Нормативни документи“. От него родителите могат да се запознаят както с датите и сроковете за предстоящите класирания, така и с условията за постъпването на класираните деца и друга важна информация.

Първото за 2018 година класиране ще бъде проведено на 09.01.2018 г. Свободните места за него ще бъдат обявени в срок до 22.12.2017 г. вкл. С обявяването на местата родителите на кандидатстващите деца ще могат да ползват новата функционалност на системата за прием, чрез която да се информират за броя на чакащите за съответните места. Данните се визуализират в панела със свободни места и отразяват и точките на подалите заявления за участие в класирането. Тази информация се актуализира в реално време след всяко подадено ново заявление.