ДАНС разследва пловдивския адвокат Владимир Елдъров за пране на пари. Това стана ясно по време на делото, в което пловдивският Окръжен съд наложи мярка за неотклонение на юриста, заради друго обвинение - това за поръчителство на няколко палежа. Досъдебното производство за присвояване на големи суми е образувано във връзка с 4 жалби , подадени от наследници на загинали в катастрофи, които твърдят, че не са получили обезщетенията , изплатени от застрахователните компании.  Семействата  разказват, че били издирени от посредник на адвоката, който ги свързал с него, за да представлява интересите им. Подписали са пълномощни, но те самите не разполагат с екземпляр от договорите.  В последствие се оказва, че парите трябва да им бъдат платени от посредника на адвоката- Атанас Пацев, на чието име има сключени няколко цесии.  Той е категоричен, че е подписвал документи за пътни разходи, но не е и цесии.

Както хората подали жалбите, така и куриерът Пацев , твърдят че документите са подписвани в нотариална кантора от помощник – нотариуса Виктор Боев. Ето неговия коментар по казуса:

 

-Г-н Боев,  хората които твърдят, че са измамени от адвокат Владимир Елдъров, са обслужвани във вашата кантора.  Ставали ли сте свидетел на нередности , при оформянето на документите?

-Тук са подписвани много документи  ,  като помощник нотариус удостоверявам полагането на подписи. За мен това е рутинна работа.  Прави се във всяка нотариална кантора.  Дори при най- малкото съмнение  за нередност , бих отказал да заверя документа.  

-  Някои от  наследниците, които казват , че не са получили нито стотинка от обезщетенията,  са очевидно с ментални проблеми.  Това не е ли основателна причина да не могат да разписват документи?  

-Аз не мога да установя  дали някой е с ментални проблеми. Това може да го каже само лекар. Ако реша , че има такива , ще откажа да заверя документа. Тези хора, които показахте в репортажите,  бяха неграмотни, но не и с ментални проблеми.  Поне моето впечатление не е било такова. Ако се докаже , че те  имат ментални проблеми, всички тези заверки могат да бъдат унищожени и да не предизвикат правни последици. По принцип проверка дали едно лице се води на учет, се правят само при сделки с движими имоти. Прави се справка по системата ГРАО, където проверяваме дали лицата не се водят на учет. Проблемът е , че много хора с ментални проблеми не се водят на учет. Т.е освидетелстваните хора са твърде малко.  Това са държавен проблем.

- Каква е ролята на Атанас Пацев , на чието име има няколко цесии, а той твърди, че не знае какво е разписвал.

-Силно се съмнявам в това. Мисля , че е знаел какво прави.

- Адвокат Елдъров твърди, че е изплащал сумите от обезщетенията на хората пред вас или ги е привеждал в сметка на Пацев.  Вие самият били ли сте свидетел?

-Всеки, който е получил някаква сума  се е  подписал или и  сложил отпечатък.  За да заверя документите, пред мен са потвърдили , че са взели въпросната сума. Виждал съм как получават пари от г-н Елдъров. , броили са ги пред мен.

-А конкретните хора? Те получавали ли са  пари?

-Специално за тях не помня.  Но когато има разписка за получена сума, аз винаги питам дали са си получили парите. Когато това са нискообразовани хора, с тях се отнасям с особено внимание.  Обяснявам им какво пише в документите. Те не могат да четат и затова им обяснявам.  Питам ги дали разбират какво подписват.

-          На адвокат Елдъров е повдигнато обвинение за пране на пари и друго за поръчителство на няколко палежа. Това изненада ли ви?

 -Да, изненадан съм определено.  Но ако има някакво нарушение, проблемът със сигурност не е при нас.  Ако тези хора са били измамени, това не е станало с моя помощ , нито с мое знание. Ако съм имал и най-малко съмнение, не бих го направил. Дори за приятел. А адвокат Елдъров не ми е толкова близък. Просто се познаваме от университета.

Парашкева Иванова, TrafficNews.bg