Нови 39 души ще започнат работа в Областна дирекция на МВР в Пловдив до септември, съобщи шефът на полицията Атанас Илков.

Конкурсите, които текат към момента са за различни позиции и направления, като сред тях има места и за разследващи полицаи.

Предвижда се до септември месец новооткритите вакантни места да бъдат заети, след като одобрените кандидати минат обучение. Увеличаването на униформените е необходими и от гледна точка на домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата  през 2019 година. 

Разширяването на полицейската служба в Пловдив ще спомогне за по-голям контрол по опазване на обществения ред, както в града, така и в общините в областта. Това е една от основните цели, заложени в програмата на МВР Пловдив, стана ясно след съвместна среща между оглавяващите ОДМВР-Пловдив и властите.

"Към момента всеки свободен човешки ресурс от "Жандармерия", "Сигма" и специализираните служби се изпраща в малките и отдалечените населени места", коментира Илков и подчерта, че с увеличаването на униформените, ще може да се има по-засилено полицейски присъствие и съответно хората да се чувстват по-сигурни. 

Това стана ясно след проведена среща между властите, на която присъстваха представители на полицията, началниците на районните управления, районните кметове в Пловдив, областния управител на Пловдив Здравко Димитров и кметовете на пловдивските общини. Те обсъдиха резултатите от взаимодействието между тях и посочиха като основна цел подобряването на координацията с цел още по-висока сигурност за гражданите.

"Приоритетите, които сме си поставили през 2018 година, са противодействие на битова престъпност, противодействие на контрабандата и акцизните стоки, на разпространение на наркоразпространението, намаляването на пътния травматизъм, ограничаване на миграционния натиск, административното обслужване на гражданите", коментира Атанас Илков.