Почистването на Пловдив от листата през есента не е необичайно явление. Обикновено това се случва през ранните часове на деня, когато хората масово тръгват към работните си места. Напоследък обаче освен жените с метлите, които сме свикнали да виждаме по булевардите и парковете заедно с тях работят и мъже с машини. Така наречените "духалки" са средство за събиране на листата и едно такова устройство замества 20 метачки, съответно операцията се съкращава в пъти и се пести използването на човешки ресурс. Но заедно със събирането на купищата с листа във въздуха се вдига голямо количество прахоляк, който всеки от нас диша.

За такъв случай ни сигнализира читател на TrafficNews.bg, който всяка сутрин става свидетел на облаците прахоляк. Алеите и парковите пространства в района на булевард „Свобода“ в Пловдив се посещават от хората, живеещи наблизо. Тук идват майки с деца, възрастни и си представете какво дишат. Тези машини, вместо да почистват, напротив, замърсяват. „Събират листата с "духане". Това е рационализация за събиране на листа, а ние какво дишаме сигурно за никой няма значение“, пише възмутеният ни читател.

Това явление със замърсяването от машините за събиране на листа не се забелязва единствено в района на Братската могила. Този метод масово се прилага и в други части на града и предизвиква недоволството на пловдивчани.

Потърсихме за коментар по темата директора на ОП „Чистота“ Иван Стоянов. По думите му този период на почистване на листата ще продължи около 2-3 седмици. „За съжаление, ще има период на дискомфорт за хората, но това е оптимално най-бързият начин за събиране на листата. Правил съм забележка на работниците да не почистват там, където има хора и майки с деца и тази дейност да се извършва в ранните часове на деня, между 6 и 8 сутринта. Извинявам се за причиненото неудобство, но този период ще продължи 15-тина дни. Използването на тези духалки помага за по-бързото събиране на листата. Предстои дъждовен период и ако листата не бъдат почистени има опасност отводнителните шахти да се запушат и тогава ще възникнат други проблеми“, подчерта Иван Стоянов.

За следващата година се предвижда да бъде закупена нова техника за събиране на листата през есента, а и за цялостното почистване на града. Устройствата ще работят на принципа на прахосмукачките и така облаците прахоляк ще бъдат спестени за гражданите. Към момента има една такава действаща машина, с която се почиства централната част на Пловдив, допълни директорът на ОП „Чистота“.