XII Есенна изложба на бели и вакли маришки овце организират Сдружение за отглеждане и развъждане на маришките овце и Аграрен университет - Пловдив. Събитието ще се проведе на 20 октомври от 11.00 до 15.00 ч. в двора на Аграрния университет - Пловдив. Организаторите са предвидили провеждането на конкурси за развъдни групи на бели и вакли маришки овце, конкурс за овце и шилета и конкурс за кочове. 

Сдружение за отглеждане и развъждане на маришките овце е учредено на 08.08.1990 г. Целите са съхранение на белите и вакли маришки овце, преодоляване на риска от изчезване и усъвършенстването им по пътя на чистопородното развъждане. 

През 1991 г. се поставя началото на водене на зоотехнически регистър на овце и кочове за разплод, а така също и контрол на плодовитостта и млечността. През 1993 г. е заведена родословна книга. През 1997 г. е разработена информационна система за лактационни изчисления и натрупване на данни от контролите на млечността и плодовитостта при овцете. След многобройни усъвършенствания и допълнения през 2010 г. прерасна в Информационна система за мониторинг и мениджмънт на маришките овце. Тя интегрира базата данни от зоотехническите регистри, родословните книги и контролата на продуктивни качества на бели и вакли маришки овце. 

В Сдружението членуват над 100 овцевъди от областите Пловдив, Пазарджик, София, Хасково, Бургас, Кърджали, Благоевград, Стара Загора, Кюстендил, Враца и Ямбол, отглеждащи бели и вакли маришки овце. В дейността на дружеството вземат участие специалисти, докторанти и студенти от Аграрния университет в Пловдив.