Върховният касационен съд потвърди решението на Пловдивския апелативен съд, с което подсъдимия Виктор Александров, който бе обвинен за това, че тази година бе направил опит за запалване на Джумая джамия. Той е осъден на три години лишаване от свобода при първоначален строг режим.

През месец януари тази година Александров е направил опит да запали сградата на джамията, която е на стойност 1 248 800 лева. Тя е собственост на Мюсюлманско Настоятелство - Пловдив, като имуществото има историческа и художествена стойност.

Около  20.00 часа вечерта той  Виктор излязъл от дома си, като носел със себе си бутилка с мастика. Отишъл в центъра на Пловдив в градинката  до Джумаята и там изпил  мастиката. Наблюдавайки сградата на „Джумая джамия" Александров взел решение да я запали, тъй като смятал, че такава сграда не трябва да има в центъра на града.

В изпълнение на намисленото Александров се снабдил с дизел от бензиностанция, с която започнал да залива дървената облицовка на стените на джамията, за да я подпали, но пламъците угаснали. После Александров запалил една от пластмасовите саксии за цветя долепени до дървената ламперия, която също залял с дизелово гориво и саксията започнала да гори.

Огънят в горящата саксия бил угасен от служители в „Общинска охрана”, а за случилото се били уведомени полицейски служители, които задържали подсъдимия.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Още новини ТУК

TNS.bg