Пловдивските университети успяват да се справят с предизвикателството да обучават студенти в условията на пандемия от COVID-19. Всички висши училища са намерили най-подходящата форма, в която да провеждат лекции и упражнения, като спазват противоепидемичните мерки, така че новата академична година е стартирала без сериозни сътресения. Това стана ясно по време на среща на кмета Здравко Димитров и ректорите на Медицинския университет - проф. д-р Мариана Мурджева , Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ - проф. д-р Румен Младенов, Университета по хранителни технологии - проф. д-р инж. Пламен Моллов, Аграрния университет - проф. д-р Христина Янчева, и на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ - проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак, на която бе подписан меморандум за сътрудничество за академично регионално развитие.

В Медицинския университет лекциите са изцяло в електронен формат, а практиката се провежда в клиниките, посочи проф. Мурджева. Тя обясни, че на сайта на висшето училище на български и английски език са експонирани препоръките за спазване на противоепидемичните мерки. Вчера на Ректорски съвет е приет и допълнителен алгоритъм как да се процедира стъпка по стъпки при установяване на студент с положителен тест за COVID-19. „В общежитията има отделени стаи – изолатори, където тези студенти да бъдат настанявани. Останалите в групата ще бъдат карантинирани за 14 дни, а обучението ще продължи онлайн”, обясни ректорът на Медицинския университет.

В Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” пък всеки от 9-те факултета сам е определил как ще протича обучението съобразно броя на студентите и залите. Природните науки са основно присъствени, докато останалите са преминали на хибридна форма на обучение. „Имаме възможност за качествено образование и в двете форми”, посочи  проф. Младенов.

Хибридна форма на обучение е избрана и в на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. „Направили сме така, че една част от студентите присъстват, останалите са онлайн. След това ги въртим”, каза проф. Новак. Проф.  Моллов пък обясни, че за първи път Университетът по хранителни технологии залага на модулно обучение. Първокурсниците са започнали присъствено, за да се запознаят лично с преподавателите и учебната база, след което също ще преминат онлайн. Предимно присъствено засега е обучението в Аграрният университет. „Извеждаме повечето практични занятия на учебните полета. Досега нямаме нито един случай на студент с COVID-19. В готовност сме да преминем онлайн”, заяви проф. Янчева.

„Големият ни проблем са студентските общежития. Ремонтите в „Марица” и „Чайка” се удължават, което не е по наша вина, и не можем да поемем всички студенти”, алармира проф. Румен Младенов.

Относно подписания меморандум, ректорите бяха категорични, че са търсили това сътрудничество от години. Съвместните дейности на университетите ще се състоят в обмен на преподаватели, изследователи и административен персонал, обмен на студенти за научно-изследователска дейност, обучение и културна дейност, обмен на специалисти, осъществяване на съвместни изследователски проекти, организиране на съвместни лекции и симпозиуми и други. 

„Пловдив е университетски град и затова е нужно нашите университети да са обединени и да предоставят възможност на своите студенти за успешна професионална реализация“, заяви кметът Здравко Димитров. Той добави, че икономиката на града се развива с бързи темпове като даде Тракия икономическа зона за успешен пример. „Необходимо е науката и бизнесът да си подадат ръка, за да може студентите да намерят работа в сферата на икономиката“, допълни градоначалникът.

„Пловдив – град на модерното образование“ ще е слоганът на обединението.