Пловдивският районен съд осъди чешките граждани Маргита Лакатошова и Мартин Лакатош на по три години лишаване от свобода условно с пет години изпитателен срок, обявиха от пресцентъра на съда, съобщи "Фокус".

Те бяха признати за виновни в това, че на 22 септември 2014 г. в Пловдив, с цел да набавят за себе си имотна облага са възбудили и поддържали заблуждение у Никола Трачев и с това са му причинили имотна вреда в размер на 2000 лв. като измамата е извършена от две лица, сговорили се предварително за нейното извършване.

Те отнели чужди движими вещи – 5000 лв. от владението на Трачев. На 22 септември 2014 година двамата обикаляли улиците в града с автомобил. Предварително били решили да спрат някой възрастен пешеходец, в който да създадат неверни представи, че техни близки са катастрофирали и се намират в болнично заведение в Пловдив, където им предстои операция и следвало да заплатят в български левове, с каквито обаче пострадалите не разполагали в наличност, тъй като носели в себе си само чужди пари – пет хиляди щатски долара.

Те се възползвали от доверчивостта на човека, поискали от него да ги заведе у дома си, където да им предостави определена сума български пари, а те от своя страна да му предадат заключена мъжка борсета със съдържание пакетчета носни кърпи, за да я пази, докато се върнат от болничното заведение.

Чехите се договорили, когато потенциалната жертва разкрие в тяхно присъствие мястото в жилището си, където съхранява спестяванията си, Лакатошова да отвлече вниманието й чрез разговори, докато Лакатош вземе парите.

Схемата вече била приложена преди три месеца с друг възрастен в Пазарджик. В изпълнение на намисленото двамата спрели с колата до 86–годишния Никола Трачев. Заговорили го на развален български, като му разказали предварително намислената версия. И двамата плачели.

Помолили Трачев да им даде български пари, а те в замяна да му дадат долари и то повече, отколкото равностойността им в замяна на услугата. Трачев съхранявал в дома си в Стария град лични спестявания в размер на 7000 лв. и решил да услужи на двамата подсъдими. Отвърнал им, че може да им даде само 1000 лв. и завел у дома си. Там те го помолили да им даде 2000 лв. Трачев отишъл до кухнята, където в шкаф държал спестяванията си, извадил 2000 лв. им ги дал.

През това време Лакатош забелязал къде държи парите и под предлог, че отива до тоалетната, влязъл в кухнята и взел останалите спестявания на възрастния мъж в размер на 5000 лв. После оставили борсета, пълна с носни кърпички на съхранение при възрастния мъж, като обяснили, че вътре са доларите, а те отиват до болницата и ще се върнат. Вечерта пострадалият започнал да се съмнява, че подсъдимите ще се върнат в дома му.

Отворил борсетата и установил, че вътре има носни кърпи вместо долари и сигнализирал органите на реда.

Между подсъдимите и Районна прокуратура е сключено споразумение, което беше одобрено от съда.

Подсъдимите са възстановили щетите в размер на 7000 лева, нанесени на подсъдимия. Споразумението влиза в сила веднага и не подлежи на обжалване.

TrafficNews.bg