Асоциация по спешна хирургия учредява специалистът по хирургия и онкология от УМБАЛ „Свети Георги“ проф. Борис Сакакушев. Заедно със свои съмишленици - млади и амбициозни лекари, вече работят и по оформянето на интернет страница, където всеки желаещ медик ще може да се запознае с дейността и да стане член на новата асоциация.

„Считам, че тази асоциация ще е от полза както за лекарите, така и за пациентите, и за цялата медицинска общност“, обясни през TrafficNews.bg специалистът, който е член на борда на Световната асоциация по спешна хирургия.

Той посочи, че напоследък сме свидетели на една негативна тенденция – много лекари да бъдат подвеждани под съдебна отговорност поради лекарски грешки или фатални изходи, тълкувани като лекарски грешки. Затова въвеждането на световните препоръки ще бъде от изключителна полза за квалификацията на лекарите, оказването на по-качествена медицинска помощ, а също и за една по-правилна юрисдикция при подобни случаи.

Проф. Сакакушев посочи също, че спешната хирургия борави с най-тежките усложнения, често с фатални изходи, за разлика от плановата хирургия. „Наскоро в Световния журнал по спешна хирургия излезе статия със заглавие „Спешният хирург – последният мохикан“. Никой не иска да я практикува, тъй като тя е свързана с изключително натоварване, бърнаут, стрес. Трябва да вземеш критични решения, и то в рамките на минути. Докато плановата хирургия е по-спокойно, по-благодатна, с по-малко усложнения. Можеш да плануваш някои неща, можеш да прецениш рисковите фактори“, допълни проф. Сакакушев.

Той е решен да направи всичко по силите си, за да предаде опита, който има, в национален и международен мащаб в посока усъвършенстване на млади, амбициозни хирурзи, отдадени на професията.

За приноса си в хирургията и онкологията, проф. Борис Сакакушев бе номинират от Пловдивската лекарска колегия на БЛС като Отличен Лекар на годината 2018 г. за Пловдив. Той ще бъде награден тази вечер на тържествена церемония в София, която традиционно се организира на 19 октомври – празника на Свети Иван Рилски Чудотворец и Ден на българския лекар.