Пловдивската чиновничка, която настани родата си във ведомствен апартамент, се отказа от жилището, след като ѝ бе разпоредена проверка.

"Миналата седмица бях уведомена, че родата на жената ще бъде изведена от апартамента. Няколко дни по-късно цялото семейство на жената се изнесе и през следващите няколко дни се извозваха багажите им", обясни домоуправителката на входа на ул. „Дивна“ 13 в Пловдив, където на седмия етаж се намира въпросното ведомствено жилище с площ 47 кв.м.

Припомняме, че проверка от страна на TrafficNews.bg по сигнал на живущите в блока, показа, че апартаментът даден за обитаване на  Гергана Дървинкова, която е главен експерт „ГРАО“ в районното кметство на "Западен", се експлоатира от родата на Дървинкова - майка ѝ Мери Митевска, мъж, с който тя живее на семейни начала – Никола Йотовски, и синът им Емил Йотовски. 

Съседите в блока се оплакаха от шум и неправомерна експлоатация на жилището. По думите им, самата Дървинкова никога не е живяла там, а тя самата отказа да коментира въпроса, като обясни, че тримата обитатели са ѝ на гости за неопределен срок. 

След като уведомихме за казуса Димитър Колев - кметът на района, в чиято администрация работи, той посочи, че е инициирал проверка по случая и бе категоричен: „Установим ли, че нарушава договора, който е подписала и в който е записано, че обитава дома сама, апартаментът ще бъде отнет“. 

Дървинкова обаче не изчакала да бъде финализирана проверката, а побързала сама да върне ключовете за апартамента. 

„Гергана Дървинкова е освободила апартамента, като сама се отказа от ползването му. Върна ключовете в четвъртък“, посочи Колев.

Апартаментите от фонд „Ведомствен“ се предоставят на общински служители, които нямат свое жилище на територията на Пловдив.  В едно жилище се настанява само едно домакинство. В случая Гергана не е домакинство с хората, живеещи в обекта, нито те за регламентирани в нейния договор. Месечният наем за тези жилища е символичен, в горния случай е бил 72 лева. 

От години общинските жилища са пиперлив казус, но не толкова заради ниските наеми, а заради опцията да бъдат закупени на меко казано преференциални условия. Така апартамент от калибъра на описания се продават на своите наематели за цена от 33 000 лв, сочи регистъра на разпоредителните сделки на Община Пловдив. 

Неслучайно броят на ведомствените апартаменти на Община Пловдив намалява всяка година, като в момента те са общо 108. 

Чиновничка от Западен взе ведомствен апартамент, настани в него родата сиЗапочна проверка за начина, по който се използва общинското жилище