Независимо дали искаш, или не искаш парно в Пловдив, ти си задължен да плащаш всеки месец. Пловдивчанин се свърза с TrafficNews.bg, за да се оплаче от ЕВН – Топлофикация, с които е в спор от години. Костадин Шопов от години плаща за парно, въпреки че апартаментът е необитаем. Оказа се обаче, че той не може да свали радиатора си, тъй като според закона, той е длъжен да има отоплителен уред.

Парадоксът е, че той не е задължен да има радиатор, но апартаментът трябва да има топломер, тъй като Законът за енергетиката го задължава. В другите стаи на апартамента, той е махнал радиаторите. Оказа се, че всеки, който го е сторил преди 2007 –година не подлежи на санкция, но след приемането на закона всеки подлежи на санкция.

Това на практика противоречи на европейското законодателство,  тъй като изрично е написано, че потребителите не трябва да плащат за услуги, които не искат да използват. Въпреки че върховенство има международното законодателство, а българското не трябва да противоречи на него,  в случая това не е така.

От ЕВН ни отговориха, че в случая на г-н Шопов се касае за сграда с етажна собственост, в която живущите са взели решение на Общо събрание те да ползват централно топлоснабдяване.

Съгласно чл.153, ал.5 от Закона за енергетика при въведена система за дялово разпределение на топлинната енергия потребителите в сграда етажна собственост нямат право да прекратяват подаването на топлинна енергия към отоплителните тела чрез физическото им отделяне от сградната инсталация.