Имат ли пловдивчани култура на пресичане? Този въпрос  си го задаваме ежедневно и се убеждаваме, че отговорът по-често е „НЕ”. Наш репортер си направи кратък експеримент. На две произволни, но близки едно до друго места, направи  видео. Идеята е да се види колко пешеходци ще пресекат неправилно.

На едното място е по-слабо натоварено откъм коли. Това е улица „Петко Д. Петков”, в участъка до търговски център Гранд. Само за 10 минути 12 души преминаха пътното платно в разрез със Закона за движение на пътищата. На 50 метра и от двете страни на трасето има пешеходни пътеки.

Второто място е булевард „Христо Ботев” до Военна болница.  Репортерът ни забеляза, че масово хората преминават по натоварения път, криволичейки покрай фучащите превозни средства. Не са малко местата, отредени за преминаване, но пък пловдивчани предпочитат да рискуват.

Камикадзета могат да се забележат из целия град. Масово на Централна гара се преминава по булеварда, въпреки големия и удобен подлез. Мантинели се прескачат по същия булевард, макар пешеходните пътеки да не са една или две.

Наши читатели многократно са ни сигнализирали и за пешеходци, преминаващи на червен сигнал на светофарната уредба. Притичват само и само да минат, рязко се впускат по булеварди и улица, все едно някой ги гони.  

Мнозина ще кажат „Е, какво толкова”. Подобни рискове от страна на пловдивчани са изключително опасни. Така рискуват не само собствените си животи, а и на водачите на автомобили.  Понякога 2-те минути спестени от ходене до най-близкият светофар или „зебра” може да коства един човешки живот.

Статистиката за 2017 година остава плашеща. До 30-ти октомври на територията на пловдивска област са настъпили 824 тежки катастрофи с 50 загинали и 1052 ранени.

По вина на пресичащите са станали 20 транспортни произшествие. 3-ма са загинали и 17 са били ранени. Най-много инциденти са били с неправилно пресичащите - 12 произшествия с 3-ма загинали и 9 ранени, съобщи пред репортер на TrafficNews.bg инспектор Ботьо Гиргинов, говорител на КАТ „Пътна полиция“ – Пловдив.

До момента на територията на пловдивска област са хванати 339 пешеходци, които са дръзнали да рискуват животите си, пресичайки не по правилата.

Случаите на отнето предимство от страна на водачите никак не са малко. До 31 октомври те са били 205. По статистика на МВР основната причина за настъпване на пътен травматизъм това е превишената скорост. Отнетото предимство е следва, както и шофирането в насрещното.

Наказанието: 50 лева глоба, която обаче може да се повиши в много повече, ако пешеходецът е създал сериозни предпоставки за настъпване на тежък инцидент. През последните два месеца бяха проведени две акции, насочени именно към тези участници в движението.

„ Усилията ни са насочени да дисциплинираме участниците в движението. Ние апелираме към самосъхранение и опазване на човешкия живот”, каза инспектор Гергинов.

Той припомни едни от важните мерки, които пешеходците трябва да вземат. През есенно-зимният сезон хората трябва да са внимателни. Тъмнината, климатичните условия, дебелите и тъмни дрехи са предпоставка за инцидент. Пловдивчани трябва да спазват правилата особено вечер -да пресичат на отредените за това места, да се оглеждат преди да предприемат пресичане и при възможност да сигнализират за присъствието си на тротоара.

За пешеходците извън населените места е важно да са далеч от пътното платно. Винаги да се движат срещу движението на колите.

Инспектор Ботьо Гергинов призовава както водачите така и пешеходците, да са толерантни на пътя, да спазват правилата за движене и да съхраняват човешките животи.