Невероятната история на 22-годишният Милен Паунчев- „Беднякът милионер от „Остромила”, разказана от TrafficNews.bgпредизвика вълна от коментари, а социалната мрежа и форумите избухнаха.  Десетки читатели смятат, че младият пловдивчанин сам е пропилял шансът, даден му от съдбата.  Други пък твърдят, че липсата на правосъдие е в основата на бедите на  бившият вече милионер. Преди година и половина , след внезапната смърт на двамата си родители, младежът наследява 91 декара земя в квартал „Остромила” заедно с къща на три етажа. След няколко сделки и дарения, днес той не притежава нито един квадратен метър, няма покрив над главата, лъскавите лимузини, които е карал са останали само на снимките във Фейсбук, няма следа от охраната му, нито атрактивните  дами, които тогава са го заобикаляли. Днес Паунчев смята, че е измамен от хора, на които е повярвал. В схемата, която според него е организирана, за да бъде обран до шушка, фигурират имената на бизнесмени, адвокати, нотариуси и полицай. Паунчев обвинява бившите си приятели в измама, насилие и фалшификация на документи. Дали това е така, ще реши съдът, тъй като в момента Районна прокуратура проверява случая. Паунчев е внесъл три жалби, като във всяка от тях описва обстоятелствата около различните сделки. Разследването се води в Икономическа полиция.

„Бях принуден да продавам земята на цена 1,48 до 2,37 лева за квадрат. След това поисках становища от двете най-големи фирми за недвижими имоти в града – „Адрес” и „Веси Инвест” .  Оценката на „Адрес” е от 8 до 20 евро на квадрат, а другата фирма дава цена от 8 до 12 евро, в зависимост от разположението на различните парцели. Дори при най- ниската цена – 8 евро , разликата в цените е 10 пъти, пише Паунчев в жалбата си.  Фирмите , с които младежът е сключвал сделки с няколко дружества, представлявани от различни лица.   Пловдивчанинът обаче не може да обясни защо предварително не се е консултирал с независими брокери за цените на имотите, които е притежавал.  Според експерти , цената на голяма част от парцелите се разминава сериозно с очакванията на Паунчев,  тъй като над тях минава високо волтово трасе.  Според изчисленията на младежа имотите, които е притежавал , струват близо 8 милиона лева , но по всяка вероятност реалната им цена е доста по-ниска.  „Подведоха ме, а аз изпълнявах всичко , което ми разпореждаха. Бях сам , до себе си нямах човек , на когото да се доверя” твърди ексмилионера и се оправдава със собствената си наивност.

При една от сделките той губи и къщата на родителите си. „Това беше най-фрапиращата измама. Не само използваха неопитността ми, но и ме заплашваха” разказа пред  TrafficNews .bg Паунчев. На 31 март т.г. той продава на „Евелина Трейд” 18 декара земя . В имота е и триетажната къща , завещана на Милен от родителите му.  През 2013 година той прави основен ремонт – сменя дограми, инсталации, прави външна изолация и цялостен вътрешен ремонт. „Платих около 120 000 лева- обзаведох я с италиански мебели, пълен комплект скъпи кухненски уреди,  плазма и уредба за 7 000 лева” твърди Паунчев. „Първо ме излъгаха, че къщата ще остане за мен, заедно с 1 декар земя и освен това ще ми прехвърлят апартамент от 90 квадрата на ул. „Янко Сакъзов”.  Дадоха ми ключ и ме настаниха там” разказа пловдивчанинът. След изповядването на сделката, в сметката му били приведени 42 000 лева, които той изтеглил, но купувачът му ги прибрал. Насила, според Паунчев. Защо и как, той самият не може да обясни. Две седмици по-късно той се прибира в „Остромила” и намира входната врата на къщата си завързана със синджир. След малко пристига и новия наемател- полицай от „Пътна полиция”.  Притеснен от скандала, който Паунчев вдига, няколко дни по-късно полицаят се изнася. Милен е категоричен, че къщата е негова, защото тя е с отделен нотариален акт. 

В края на април отношенията му с бившите му приятели окончателно са охладнели и той е прогонен от жилището на ул. „Янко Сакъзов”.  Връща си къщата с полиция и установява , че е разграбена. Липсват телевизора, аудио системата,  скъпи фотоапарати. „ Бяха ми взели дори кучетата. Едното бях купил от кучкарника на Гергов и струваше 1000 евро. После разбрах, че е продадено в Хисар” оплаква се Паунчев.   Според него изчезналите вещи са на стойност  60-70 хиляди лева.

Бившият милионер смята, че е бил заблуден за добрите намерения на купувачите, тъй като няколко месеца по-рано те са му прехвърлили два имота на подозрително ниски цени. Офис на ул. „Плевен” с площ 86 квадрата за 30 000 лева и 70 квадрата кафене  до ВИХВП  - за 25 000 лева.

Така  за два имота, които по пазарни цени струват около 100 000 евро, той плаща  55 000 лева. По-късно Паунчев  продава кафенето, а парите са изтеглени от сметката му от пловдивска адвокатка. Според Паунчев -с фалшиво пълномощно. „Никога не съм давал пълномощно на никого да тегли пари от сметката ми, аз не съм малоумен„ категоричен е пловдивчанинът. На същата адвокатка той дарява 5 декара земя. Твърди че отново е бил принуден. 

Мистериозните сделки на Милен включват и няколко автомобила, между които Бентли, Ауди А6, БМВ Х5 и Мерцедес CLS. Първите две коли са били собственост на младежа с документи, а последните две така и не са му прехвърлени. Към момента Паунчев е продал цялата собственост, която притежава. Включително и родната си къща.

TrafficNews.bg се свърза с адвоката на бизнесмените, които Паунчев обвинява в измама, заплахи и изнудване. Юристът, който представлява софийска кантора пое ангажимент да коментира казуса, но след това отказа, като се мотивира с други ангажименти.  TrafficNews.bg ще продължи да следи случая до приключването му в прокуратурата и евентуално в съда. Не публикуваме имената, на хората, замесени в скандала, тъй като на този етап, срещу никой от тях не е повдигнато обвинение. Своята теза Милен Паунчев защитава с  документи по сделките, както и с жалбите до прокуратурата, които той предостави в редакцията.

 

Милен Паунчев: Страх ме е ! Всичко може да ми се случи


-Историята , която разказваш ,  звучи доста невероятно.  Как може за една година да загубиш цяло състояние?

- Ами бях наивен. Сам. Нямаше с кого да се съветвам. Тези хора злоупотребиха с неопитността ми.

-Твърдиш, че са те заплашвали. Защо не се оплака в полицията?

-Не вярвах, че могат да ми помогнат. Тези хора твърдяха, че имат връзки на много високи нива. Аз не можех да разчитам на никого.

-Мнозина смятат, че си жертва на собствената ти глупост и наркотиците.  Ти как мислиш?

-Вярно е , че съм млад и наивен. Колкото до наркотиците, аз никога не съм купувал. Да, употребявал съм, но защото те ме черпеха.

-Как живееше преди да загубиш родителите си. Знаеше ли, че семейството ти е толкова заможно?

-Живеех нормално, никога не съм разполагал с големи суми. Едва след смъртта им разбрах, че имаме толкова много земя.

-Какво искаше да правиш с тези пари?

-Исках да се развивам, да строя. Знаех , че тези хора се занимават със строителство и са сериозни и затова се хванах с тях. Те обаче ми казаха, че бума в строителството е минал и сега няма пазар и ме убедиха, че е най- добре да продам земята.  Но на практика ме измамиха.

-Вярваш ли, че ще успееш да си върнеш имотите?

-Само тази надежда ми остана. Затова се боря в момента. Това ме държи жив.

-Страхуваш ли се?

-Да.

От какво?

-Ами те имат пари, хора. Всичко може да ми се случи.

 

Очаквайте видео интервю с Милен Паунчев 

 Парашкева Иванова

 

 Първа част на репортажа ВИЖТЕ ТУК