Ново огнище на птичи грип е установила Българската агенция по безопасност на храните. То е регистрирано в община Брезово, в местността „Девети полк” между селата Чоба и Болярино. По разпореждане на Българската агенция по безопасност на храните принудително са убити около 2 хиляди птици, а помещенията, където са отглеждани, са почистени и дезинфекцирани. Собствениците ще бъдат обезщетени.

„Ветеринарният лекар ни съобщи, че е открит птичи грип край селото, но ни увери, че са взети всички необходими мерки и на този етап няма опасност за домашните птици”, разказаха през PlovdivNow.bg хора от Чоба. Все пак те са предупредени да държат затворени кокошките и домашните гъски и патици. Очаква се да се вземат проби за лабораторно изследване от всички обекти и халета в селото, населени с птици.

От Агенцията пък са определили 3-километрова предпазна зона около засегнатия обект и 10-километрова наблюдаваща зона. Тя включва селата Зелениково, Дрангово, Отец Кирилово, Болярино и Тюркмен, град Раковски, както и няколко села от област Стара Загора. Там е забранена търговията с птици, яйца за разплод и месо, както и провеждането на пазари и изложби на птици.

Припомняме, че в началото на месеца Българската агенция по безопасност на храните откри огнища на инфлуенца по птиците в община Садово.