Пловдив празнува 129 години от обявяването на Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Огромна експозиция на вещи и документи от онова време са изложени в музея на Съединението.

В сградата, предназначена за Народно събрание на Източна Румелия, днес се помещава Историческият музей на Пловдив.

„Съединението е едно от най-важните събития в новата ни история”, заяви пред TrafficNews.bg директорът на Историческия музей в Пловдив Стефан Шивачев.

Изложбата представя създаването на източнорумелийската милиция като част от българската национална войска. Ръководена от българските офицери начело с майор Данаил Николаев, румелийската войска има решаващ принос за обявяването на Съединението на България на 6 септември 1885 година в Пловдив и неговата военна защита по време на кратката, но победоносна Сръбско-българска война.

Според историка Стефан Шивачев, важни са уроците, които ни е дало Съединението.

„Пловдивският урок на Съединението е в това, че пловдивчани са решили да бъдат българи, а не столичани, защото знаем какви кариерни възможности дава една столица”, твърди историкът Шивачев.

Един от основните въпроси, по които се е спорило по онова време, е дали София е трябвало да става столица на България. Фактите сочат, че след като Пловдив отстъпва първото място на София, Градът под тепетата започва да изостава в икономическо отношение.

„Една година след Съединението в пресата и по улиците се чуват гласове: „Защо дадохме на шопите да са столичани, като Пловдив тръгна назад”, казва още Стефан Шивачев.

В първите години след Съединението София е започнала да се развива изкуствено, твърдят историците.

„Няма лошо в това, че днес София е столица на България, лошото е било преди 129 години, когато тя е започнала да се развива изкуствено и да нараства изкуствено за сметка на другите градове”, сподели още пред TrafficNews.bg шефът на Историческия музей под тепетата.

„Днес Пловдив е град за живеене, а София е столица за правене на бизнес”, смята историкът.

Въпреки всичко най-важният урок от събитията около Съединението на България е голямото обединение на българския народ.

В центъра на Съединението на Княжество България и Източна Румелия е издигнат паметник, под който вечерта на всеки 6 септември са кулминацията на тържествата по повод обединяването на българите.

TrafficNews.bg