Вредни храни, съдържащи много Е-та, сокове с подсладители и сандвичи с изтекъл срок на годност консумират децата в училищните лавки. Това констатира в Пловдив проверка на Нова телевизия и инспекторите от Агенцията по безопасност на храните.

Спонтанната ни проверка започва от училищната лавка в една от гимназиите в центъра на Пловдив – „Паисий Хиленадрски”. С отварянето на първия хладилник инсекторите отриват фрапантно нарушение. Замразени пици, внесени от Румъния, опасни за децата.

„Съдържат доста Е-та, антиоксиданти, подобрители, консерванти, оцветители, което е не допустимо. Това всичко ще бъде описано в констативния протокол с акт за забрана и протокол за отговорно пазене, ще бъде съответно поставено под забрана”, обясни д-р Мария Бочукова от Агенцията по безопасност на храните.

В следващото училище инспекторите щателно проверяват какво съдържат сандвичите и откриват, че срокът на годност на част от тестените закуски изтича. Това всъщност е и най-честото нарушение, с което се сблъскват.

„Защото в повечето случаи те са така бързоразвалящи се, говорим за тестени закуски и подобни на тях. Те са в рамките на часове да кажем 24-36 часа и понякога са случва да констатираме такива с изтекъл срок на годност, което е недопустимо”, добавя д-р Мария Бочукова от Агенцията по безопасност на храните.

„Другият проблем е сандвичите, в които има колбас или кашкавал, което изисква хладилно съхранение, не се съхраняват в хладилно съоръжение, а на обикновени витрини при стайна температура, което е груба грешка”, заяви Мариела Стоименова от Агенцията по безопасност на храните.

Собственикът на този училищен павилион вижда несправедливост в Закона за здравословното хранене, защото под прицела на наредбите не попадат същинските нарушители.

„Не трябва да се продава чипс. Не трябва да се продават вафли. Не трябва да се продават такива храни, които са забранени, а буквално на 10 метра от самия вход на училището се продава всичко, което е забранено по Наредба 37, което е недобре обислено като закон”, твърди Станимир Чолаков, собственик на павилион.

Затова и учениците продължават да се хранят нездравословно. Признават, че често притичват до павилионите отсреща. Това притеснява родителите.

За да затегне контролът в училищните лавки и столове, Агенцията по безопасност по храните обеща проверките тази година да бъдат ежеседмични.

TrafficNews.bg