Безплатен скрининг за хипертония се провежда в момента на площад „Централен“ в Пловдив. Той ще продължи до 18:00 часа от западната страна на сладоледена къща „Афредо“. На мястото до разположения там пункт вече се изви гояма опашка от пловдивчани, желаещи да им бъде премерено кръвното. А млади хора в бели престилки дават квалифицирана консултация за проблемите на хипертонията, нормите на поведение при артериална хипертония, методични указания за поведение при деца и подрастващи с артериална хипертония. 

Безплатният скрининг за риск от хипертония организира Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив точно на днешния ден, когато се отбелязва и Световният ден на хипертонията. Пак днес Клиниката по кардиология ще се включи и в мащабна национална кампания, обхващаща 11 града в страната, под надслов  „НОРМАЛНО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ – НОРМАЛЕН СЪРДЕЧЕН РИТЪМ – ПРЕВЕНЦИЯ ОТ ИНСУЛТ“.

В пункта в центъра на Пловдив ще се измерват тегло и кръвно налягане на желаещите с електронни апарати, снабдени с Afib-технология за откриване на предсърдно мъждене, без ЕКГ. Тази технология е подходящ и сигурен метод за скрининг на асимптомно предсърдно мъждене в домашни условия за профилактика на мозъчен инсулт и за проследяване ефективността на лечение на пациенти с артериална хипертония и/или с риск от предсърдно мъждене.

Националната кампания се провежда за 12-а поредна година по инициатива на Българската лига по хипертония в партньорство с Българският червен кръст, фондация „Национална мрежа Сърце за сърце“, Асоциацията на студентите медици в България, Microlife България и др. За първи път националният скрининг е подкрепен финансово от дарителската кампания на Райфайзенбанк „Избери, за да помогнеш“. Общо 74 служители на банката са се включили средства  и общата сума, дарена от тях и от банката е близо 9000 лв.