Градската администрация работи активно по разширението на бул. „Васил Априлов” в участъка между Пещерско шосе и  „6 септември”. В момента в ход са отчуждителни процедури и промени на регулационни граници на имотите.

Около десет частни имоти, най-вече в района на Второ РУ, трябва да бъдат отчуждени от администрацията. Това са предимно стари къщи, които през годините не са били с подобрения, заради готвеното разширения на пътя.   Всички имоти са включени в годишната програма на община Пловдив.
Новите жилищни  блокове, които изникнаха в отсечката са в регулация и там няма да има проблем.

Парите за разширяването на булеварда са заложени още в този бюджет. Очаква се обаче те да бъдат прехвърлени в този за догодина. Сумата е в размер на 2,8 млн. лева.

Ремонтът на „Васил Априлов” в участъка от бул. „Пещерско шосе” до бул. „Шести септември” бе изпълнен  като нулев етап, но с такова проектно решение, така че да позволява доразвиване без разрушаване в следващия етап.

Крайният етап предвижда булевардът да е с 2 улични платна с по 3 ленти и голяма средна разделителна ивица. В кръстовището, светофарно урегулирано с бул. „Шести септември” е предвидена самостоятелна лента за дясно завиване посока Централна гара. Предвидените паркоместа в участъка с трилентови платна са предвидени на всички места, където това е възможно.

Вторият етап на булеварда ще бъде значително по-лесен за изпълнение, тъй като всички подземни комуникации са изградени, както и ВиК мрежата. Ако всички процедури завършат да края на годината, се очаква през 2019-а да започне разширяването на основната пътна артерия.