Обитателите на старите къщи, построени в имота бившата Тухларната фабрика на Кукленско шосе в Пловдив, подадоха жалби в Първо районно и прокуратурата. Те смятат, че намеренията на собствениците на земята да съборят сградите, са неправомерни и незаконни.

Пловдивчаните, които са бивши работници в предприятието, попречиха за багерите да влязат на терена и действията по събаряне да стартират. Макар още преди половин година да са били предупредени, те отказаха да напуснат домовете си.

„Нито ни предупредиха, нито ни представиха документи. Няма съдебно решение за премахване. Тук живеем от 20 – 30 години. Чак сега се сетиха да ни гонят”, заявиха жителите на сградите.

На място бе адвокатът на собствениците на теренa Станислав Иванов. Той предостави на пловдивчаните документите за собственост, уведомления за събаряне, както и депозирани документи до районната администрация.

Пред наш репортер адвокат Иванов разказа, че още преди 20 години, фабриката е била реституирана на семейство Калпакчиеви. Тухларната и прилежащите постройки, обитавани от работниците са били построени от Павел Калпакчиев. На 24 декември, Бъдни вечер, 1947 година фабриката е била национализирана. През 1992 година имотът, заедно с фабриката е върнат на наследниците на фабриканта. 

Тогава наследниците са предоставили възможност на бившите работници да обитават постройките срещу наем.  "За съжаление с течение на времето повечето спряха да плащат наемите , започнаха да посрещнат хората, които ги събираха с ножове, насъскваха кучета срещу тях. В същото време семейството всяка година плаща огромни суми като данък сгради, такса смет и др. Беше им предоставена възможност и да си купях парцел заедно с къщата върху него, но досега само един от тях се е възползвал. Всички други отказват" разказа адвокат Иванов за TrafficNews. bg. Миналата година са изпратени уведомителни писма къщите да бъдат освободени, защото предстои събаряне. През ноември с полиция и представители на общината част от тях са бутнати. На останалите е даден срок до месец март 2019 г. , за да имат време да си намерят други жилища. В началото на март са разлепени съобщения, че събарянето ще бъде извършено събарянето. Днес обаче пред имота собствениците са посрещнати с жива верига. 

"Изобщо не ни допуснаха в имота. Тези хора нямат никакви документи, с които да покажат някакви вещни права. Тук се касае за обсебване на една частна собственост. Предложихме да разговаряме с всеки по отделно, но те отказват" коментира Иванов. 

В документите, представени от наемателите,  никъде не са упоменати постройките, както и статутът им. Показана е единствено една заповед на настаняване, но тя е на името на покойница. Според адвоката съдебно решение за събаряне не е необходимо, тъй като имотът е частна собственост. "Уведомили сме общината и полицията, ЕВН и ВиК. Имаме всички разрешителни, както и планове за безопасност и за управление на отпадъците" заяви адвокатът. 

Жителите на къщите също са наели адвокат, който ги представлява. Той е депозирал всички налични документи в прокуратурата, както и жалба.

Собствениците са дали още малко време на обитателите и ще търсят срещи , за да намерят мирно решение на казуса. 

Какво казаха жителите на къщите и техният адвокат вижте във ВИДЕОТО: 

Бутат къщи на бивши работници в Тухларната фабрика в Кючука, хората бранят домовете си СНИМКИАдвокатът на рода Калпакчиеви влезе в полемика с пловдивчаните