Непълнолетен циганин от Стамболийски, който се подвизава във фейсбук с профила г-н Райчев, публикува брутален клип на бой между кучета, организиран от него и с негово участие. Действието се развива в Стамболийски - град на 20 километра от Пловдив. Клипът е качен с надпис : Are bulgari duhaite supata pak go kacih za inat и въпреки, че бе свален от фейсбук и ю туб заради бруталните сцени в него, "г-н Райчев" отново го публикува.

За извършваната спрямо животните жестокост разбира Стефан Ангелов и не остава безразличен към съдбата на четириногите, които всеки ден стават жертва на кървавите занимания на ромите. Стефан прави всичко възможно злодеянието на циганите да стигне до широката общественост, както и да предизвика реакция у природозащитни организации и държавни органи.

Ето какво разказва самия Стефан Ангелов пред TrafficNews.bg за гражданската позиция, която заема по казуса и за своята лична активност:

„Един приятел ми писа лично съобщение с линк към видеоклипа в профила на въпросния ром и ми каза да го изгледам. Отчаях се, като го изгледах и като видях „интернет биячите“, които коментираха и не допринасяха с нищо. Реших да разгледам целия профил на Ремзи плюс коментарите, за да събера инфо къде живее, къде учи и какви ги върши. Разбрах от една жена, че същите роми са организирали незаконни боеве с кучета и преди време. Ходили са полиции и тем подобни и не се е случило нищо. Потърсих съдействие и от други природни организации, но от „Четири лапи казаха, че по чл. незнам си кой от наказателния кодекс „бла бла бла“ трябвало да подам жалба в полицията и те не можели нищо да направят по въпроса… Целта ми е да накарам голям брой хора да пуснат жалби в районна прокуратура със свободен текст и да се опишат всичките деяния на ромите плюс интернет престъпленията, заплахите и т.н. и да се приложи клипът. Лишаването от свобода за подобни деяния е до 5 години затвор + глоба от 1000 до 50 000лeва", споделя Стефан Ангелов.

Публикуваме клипа с надеждата институциите да се вземат в ръце и да спрат тази жестока практика. Предупреждаваме, че кадрите не са за хора със слаби нерви или сла психика, защото в тях има сцени на изключителна жестокост.

 

От самия клип се разбира, че бруталната и кървава сцена става пред публика съставена от малолетни ромчета и дори малки деца.

Боевете с кучета са криминализирани и забранени. Те се квалифицират като жестокост според действащия Закон за защита на животните и могат да доведат до присъда до 3 години. Така е на теория обаче.

На практика, до момента няма осъден за организиране на боеве с кучета. Въпреки множеството подадени сигнали за това.

Целта на Стефан е да накара институциите и държавните органи да си свършат работата и да прекратят извършваната системно жесдтокост над животните. боевете с кумета са отколешен проблем не само у нас, но и по света. В родината ни обаче трудно и рядко се взимат мерки против това престъпление, т.к. заниманието далеч не е приоритет само на мургавите ни „събратя“.

Кървавият „спорт“ с кучета е и доходоносен бизнес и голяма, хазартна тръпка за мнозина. липсата на адекватни реакции, разкрити престъпления от този характер, както и наложени наказания се дължи вероятно на често споделяните, макар и под сурдинка опасения, че криминалното деяние се извършва и от мастити бизнесмени, и от представители на високите етажи на властта, а дори и от редови полицаи. Последното се сочи за причина отговорните органи да отклоняват встрани вниманието си от проблема! За това апелирам към всички граждани, съпричастни към спазването на законодателството в страната и милеещи за животните да алармират и оказват граждански натиск върху отговорните лица, за да се сведе до минимум възможността безнаказано да се провеждат кучешки битки.

TrafficNews.bg