„Едно такова устройство и въздухът в целия град ще бъде чист!”, това написа читател на TrafficNews.bg, който ни изпрати интересна публикация в една от англоезичните китайски агенции.

В  South China Morning Post са представили проекта най-големия в света пречиствател на въздуха в китайския град Шанси. Той представлява 100-метрова кула, пълна с въздушни филтри и захранвана от слънчеви панели. Кулата вече е построена, като тестовете й са завършени и е пусната в експлоатация.

Един от най-големите проблеми на мегаполисите в многолюдната държава е мръсният въздух, който става причина за смъртта на хиляди китайци всяка година. Властите постоянно търсят нови начини за справяне с проблема, а кулата е един от най-иновативните. 

Според създателите на проекта култа ще може да подобри значително качеството на въздуха в радиус от 10 квадратни километра, като кулата пречиства 10 милиона кубически метра въздух на ден. Данните са показали, че нивата на ФПЧ са намалели с 15 %.  Вторият етап предвижда още една пречиствателна кула, която обаче ще бъде 500-метрова.

Площта на Пловдив е 102 кв. км, като по прости сметки излиза, че няколко подобни кули биха обхванали целия град. Естествено, подобно съоръжение все още изглежда в сферата на фантастиката за реалностите в България.

Под тепетата се очаква да се направи мащабен проект за мерки срещу замърсяването и подобряване на състоянието на атмосферния въздух. Програмата се очаква да търси финансиране през ОП „Околна среда”, като част от мерките са поставяне на филтри на комините, замяна на отоплението на твърдо гориво с екологични класове, ограничаване на колите в Централна градска част.