24-годишен велинградчанин с 26 присъди иска на свобода. Младежът се опитал да убие приятел на бившето си гадже.

Николай Якимов е осъден на 16 години затвор при първоначално строг режим, както и да плати на жертвата си – Христо Първановски от Кричим, 40 000 лева. И двамата са подали жалби, въз основа на които днес в 14,00 часа започва процесът в Апелативния съд в Пловдив.

На предишна инстанция Якимов бе признат за виновен в това, че на 12 юли 2015 година е опитал умишлено да умъртви Първановски с ловна двуцевка „Саббат“, 12 калибър. Не е успял по независещи от него причини, а деянието е извършено при условията на опасен рецидив.

Макар и още много млад, велинградчанинът вече има в досието си 26 присъди. Повечето са за кражби и опити за убийства. Още като гимназист в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в родния си град става национално известен с опита си да открадне легендарното „Ауди А8“ на пловдивския митрополит Николай, за да получи откуп срещу него. Вместо това получава 21-вата си присъда, само 1 година ефективно, след споразумение с прокуратурата, предаде Дарик.

До последното му престъпление се стига, след като приятелката му – 20-годишна жена от Пазарджик, се разделя с него заради агресията, побоищата, псувните, обидите, на които е подлагана. Девойката заживява с новия си приятел – 36-годишният Христо от Кричим. Тормозът обаче не спира – Николай често й звъни по телефона, заплашва я, нагрубява я. Часове преди инцидента е поредното такова обаждане. Изоставеният младеж пуска и във Фейсбук-профила й снимка на ловна пушка с два патрона и текст: „Това ви чака“.

Първановски решава да защити приятелката си. Двамата тръгват с кола към Велинград. Намеренията им са да поговорят с Николай и да се изяснят. Той обаче ги очаква въоръжен и стреля от козирката на кооперацията, в която живее. Улучва лявото бедро на конкурента си, който е с раздробена кост и липсваща част от мускула. Животът му е спасен само благодарение на бързата и адекватна намеса на лекарите.