Община Пловдив рестартира голямата обществена поръчка за избор на изпълнител на почти 50 % от автобусните линии в града. След като първата поръчка бе върната от КЗК с определени забележки, сега от администрацията са ги отстранили и са пуснали новите критерии.

Предметът на обществената поръчка е възлагане на интегрирана обществена услуга за пътнически превоз по основни градски автобусни линии с № 1, 6, 7, 15, 16, 18, 29, 37, 44, 66, 99, 116 и 222 от Общинската транспортна схема на Община Пловдив.

 Изпълнението на услугата следва да се организира по начин, осигуряващ изпълнението на минимум 35% от курсовете за деня по всяка линия, да се извършва с автобуси, оборудвани за превоз на трудно подвижни лица.

Победителят ще вземе линиите за следващите 10 години, като сумата, която ще усвои е над 40 милиона лева.  По линиите трябва да има минимум 118 общ брой автобуси. Всички автобуси трябва да са с над 50 места общо стоящи и седящи, а половината да са с поне над 70 места.

Друго основно изискване екологични клас – той трябва да е минимум Евро 6 или съответстваща й такава, а първата им регистрация  да не е преди 1 януари 2014 година.

Основно изискване е всички да имат изправни климатични системи, както и GPS устройства, които да бъдат вързани с Центъра за управление на трафика. Ако няма обжалвания и всичко върви в срок, то нов изпълнител може да бъде избран до 3 месеца.