Всеки уважаващ себе си турист знае, че където и да е ходил из България, ако няма „печатчета”, това  все едно не се брои. От десетилетия насам малки и големи събират печати в книжката „100-те туристически обекта на България”, а в съвременния вариант към обектите се добавя и марка.

И така, ако сте се изчерпали за идеи за уикенда, ние ви предлагаме не една, а цели 20 забележителности, включени в малката книжка, които се намират в Пловдивска област. Някои в града, други съвсем близо, но всичките от национално значение.

Градът под тепетата влиза в книжката с цели 6 обекта. Два от тях са Историческия и Етнографския музей. Обикновено първото нещо, което посещаваме, като отидем в чужд град, е музеят, а парадоксът в случая е, че пренебрегваме тези в родния си град. Е, тези в Пловдив заслужават да бъдат посетени.

Античният театър и къща „Хиндлиян” в Стария град също имат отредено почетно място в класацията. Няма турист, който да пропусне да посети и Римския стадион и Малката базилика.

Пътуването из туристическите обекти на областта продължава с Перущица. Малкото градче е само на 26 км от тепетата и е пропито с вековна история. В книжката със забележителности е включен Историческият музей на Перущица.

Печатче може да си вземете и от църквата „Св. Архангел Михаил”, която е пропита с кръвта на борещите се за свободата на хората от града. Сградата е била последна крепост и убежище на въстаналите перущенци през април 1876 г. В нея се събират последните защитници, които заедно с мирното население се опитват да отбраняват свободата си срещу многочислено турско обкръжение.

Атакувана с оръдие от страна на редовна турска войска, църквата става безмълвен свидетел на героизма и саможертвата на Спас Гинов, Кочо Честименски и други, които предпочитат смъртта пред възможността да попаднат в турски ръце.

В списъка със забележителностите край Пловдив, изброени в 100-те обекта, са включени и две забележителности в Сопот – къщата музей на Иван Вазов и Женския метох.

Не може да пропуснете да посетите и къщата музей на „Христо Ботев”, която е под №45 в книжката. 

Ако имате повече време, няма как да не се качите и на връх Ботев в Стара Планина! Книжките се подпечатват в хижа Рай, която се намира в средата на маршрута Паниците – връх Ботев.

Асеновград влиза в книжката с два обекта – Асенова крепост и Историческия музей в града.

Едно от любимите места за разходка на пловдивчани е Бачковският манастир, който е под номер 47 в книжката.

Не липсват и обекти в община Хисаря. В града може да посетите Археологическия музей и Римската гробница.

Съвсем близо до курортния град пък се намира село Кръстевич, където е комплекс „Бунтовна”.

Ако сте в този район, задължително трябва да разгледате и Тракийската гробница край Старосел.

Историческият музей в Клисура пък е под номер 77 в книжката!