Част от първият слой асфалт на пътя Пловдив – Асеновград вече е положен. Машините на „Иса 2000” са започнали асфалтирането на източното платно, тръгвайки от Асеновград към Пловдив.

През следващите дни се очаква дейностите по полагането на новата настилка да продължават. Още преди месец шефът на фирмата изпълнител Юлиян Инджов бе заявил, че ако времето е хубаво той ще изпълни реконструкцията на пътя, до края на годината. В това число обаче влиза само разширяването на пътя и две кръгово кръстовища.  През това време ще се проектира и пусне новата обществена поръчка за локалните платна и три кръгови движения.

Припомняме, че локалните платна не са част от основния проект за ремонт на пътя, който се финансира по Оперативна програма "Региони в растеж". Именно заради това възникват усложнения как да бъдат съчетани двата проекта.

Проектирането на локалните платна е отговорност на общините, през които минава пътят - Асеновград, Куклен и Родопи. Вече се работи по проектите. Колко отчуждутелни процедури и какви терени ще бъдат отчуждени ще стане ясно след като проектите са готови.

Със сигурност обаче ще е нужно дофинансиране от държавата. Кабинетът ще трябва да реши дали да преведе средствата директно на общините или към АПИ.

Вижте ВИДЕО с дрон над пътя: