През сълзи арестуваният полицейски шеф  Стоян Павлов - Палата чу решението на апелативните съдии. На излизане от залата единствените му думи бяха, че „това е истината”.

Според магистратите  предположението на прокуратурата , че Павлов е приел сумата от 300 лева, не е обосновано. Дори това да е било така, то това не може да се класифицира като подкуп, тъй като той не е участвал в разследването на престъпленията за измама.

Като мотиви съдиите добавиха, че няма основание да се смята зам.-шефа на 3-то районно да се укрие или да извърши друго престъпление.

След заседанието защита на Павлов в лицето на адвокат Елдъров, призова прокуратурата да се извини публично на служителя. Според него в случая не може да се говори за подкуп. По думите му свидетелите, които в същото време са обвиняеми по друго дело, са се срещали с подзащитния му заради продажба на кола.

„Тук имаме твърдение на едни лица след случая, постфактум, какво е било. И аз затова казвам – всеки може да намери двама души, които имат проблем по друго дело, или един от тях, и да ви кажат каквото за тях е добре, за да излязат с по-лека мярка за неотклонение”, каза Красимир Елдъров.

Не на такова мнение обаче бе държавното обвинение. Прокурор Белчева разказа пред наш репортер, че срещите помежду им са били с цел искане на протекция от страна на полицая към измамниците.  Те трябвало да пътуват към Русе, където да предадат парите на тарторите. Те са поискали помощ от Павлов, за да може да им помогне „ако се обърка нещо”.

„Има един член 205 от НПК, който казва, че всеки, който разбере за извършено престъпление, е длъжен да съобщи”, каза прокурор Белчева. Тя бе категорична, че ако обвиняемият е знаел за престъплението, то е трябвало като длъжностно лице да съобщи за него.

В крайна сметка думите на защитата надделяха и съда реши да освободи полицейския шеф. Днес по-късно Павлов ще се прибере у дома.