Танцьори от цяла България се събраха в Пловдив за необичаен флашмоб по чарлстон. През целия съботен ден те снимаха клип от поредицата I Charleston The World на различни локации под тепетата. Филмовият маратон тръгна от Античния театър, мина през Римския стадион, Рахат тепе, Фабрик, стълбите на Каменица, Главната. Финалът бе вечерта, когато танцьорите направиха истинско зрелище в Градската градина до Пеещите фонтани и Виенския павилион.

 

Множество пловдивчани и гости на града любопитно следяха случващото се, докато операторите снимаха, а дрон летеше над главите им, за да улови кадри от птичи поглед.

„I Charleston Plovdiv - The Making“ е инициатива на  Lindy Hop Bulgaria начело с най-известния танцьор и преподавател по суинг танци Явор Кунчев. Промото, което той и колегите му заснеха, е прелюдия към голям Суинг Фестивал, който ще се случи под знака на Пловдив-Европейска столица на културата 2019.  Събитието спечели финансиране на последната проектна сесия, обявена от общинската фондация „Пловдив 2019“.

 

„Обичам тези танци. Хората, които се събират тук, са много специално общество. Няма значение какъв си, каква е работата ти, колко си успешен. Достатъчно е да споделяш любовта към суинга и да си настроен да танцуваш и да се забавляваш“, разказа актрисата от Пловдивския драматичен театър Радина Думанян. Тя сподели, че от години посещава клуба, ръководен от Явор Кунчев, и това занимание й носи много радост. Затова се впуснала без да се замисля и в събитието в Пловдив.

 

Сред танцуващите имаше дори и кукли. Това бяха любимите на малки и големи герои от спектаклите „По ръба на небето“ и „Вграждане“ на Пловдивския куклен театър. Водеха ги актьорите Наталия Василева, Михаела Андонова, Полина Христова, Живко Джуранов, Велизар Евтимов.

Снимките ръководеше любимият на театралната публика режисьор – Веселка Кунчева. Нейните представления се превърнаха в емблема на Кукления театър под тепетата, а в момента Кунчева е в екипа на Народен театър „Иван Вазов“.

Днес танцовата фиеста продължава, а организаторите канят: „Ако можеш да танцуваш чарлстон, ако можеш да се погрижиш за суинг аутфита си и ако си готов да покажеш 24-каратова усмивка в близък кадър  ти си нашия човек. Вземи и други като теб също.“

Мястото е същото – различни локации в централната част на Пловдив.