Зимата наближава, градусите се понижават и възможностите за развлечение са все по-ограничени. Въпреки това има и положителна новина – времето е подходящо за спа туризъм. С добавка чаша вино и вкусна храна зимната почивка вече придобива смисъл. За целта у нас не липсват и минерални извори и спа курорти.

Сайтовете вече са пълни с предложения, включително и за Коледа и Нова година. Офертите започват от 30 лева за нощувка за двама и стигат до 280. Според ценовия диапазон варират и звездите на съответния хотел.  Изборът е ваш – дали да посетите тихо семейно хотелче или лъскав комплекс.

Велинград

Започваме с Велинград, курортът е само на 83 км от Пловдив и е предпочитана дестинация от пловдивчани. Ако решите да почивате там е най-добре да планувате ваканцията си малко по-рано. По-лесно ще си направите резервация през седмицата, отколкото за уикенда. В по-голямата част от хотелите в курорта уикендите са резервирани поне за три седмици напред. Славата на Велинград се отразява и на цените на нощувките.  Средната цена  на стая за двама в градчето е около 100 лева, като за тази цена в Банско ще получите и храна.

Справка показва, че нощувка в петзвезден хотел за случаен уикенд през октомври излиза 280 лева!  В цената вечеря няма, а само закуска. За тази цена обаче ще имате удоволствието да се топнете в 4 басейна - с водни ефекти, соли,  голям закрит басейн и открит басейн. Спа зоната пък разполага с открита хидромасажна вана, 3 минерални вани с различни температури, финландска сауна, руска сауна, кедрова сауна, тепидариум, зона за релакс и контрастен басейн.

В курорта не липсват и семейни хотели и къщи за гости, като цената им варира около 50 лева. Да, но спа няма, така че ви остава да посетите някой от градските басейни.

Хисаря

Следващата популярна спа дестинация, която е близо до Пловдив е Хисаря. Градчето е на 45 км от града под тепетата и също е пълно с най-различни хотели. Цените са по-ниски от тези във Велинград, но липсва и толкова голям избор от петзвездни хотели.  Средната плащаме за нощувка по 80 лева. 

 

Тризвезден хотел в курорта например предлага оферта за дядо, баба и внуче, или казано по друг начин нощувка за двама възрастни и дете е на цена от 100 лева. Храна не е включена, а само ползването на спа зоната и басейна.  На скромната цена пък от 800 лева може да се насладите на 4 нощувки на детокс-здравословен лагер. В случая ще получите храна, изследвания и терапии.

Девин

Цените на нощувките в Девин също варират в диапазона от 100 лева. Разстоянието от тепетата до родопския град е 90 км.  Там може да си намерите нощувка в петзвезден хотел за 140 лева, или в четеризвезден за 70 лева. Ски пистите в Пампорово не с далече, а може да съчетаете почивката и с разходка до някое от китните селца наоколо като Широка лъка. Няма как да идете в Родопите, било то и на спа и да не хапнете качамак или пататник.

Нареченски бани

Доста по-евтино ще ви излезе нощувката в Нареченски бани, където също ще се радвате на минерална вода. Градчето е само на 41 км от Пловдив, а двойна стая с закуска и вечеря на вечер ще ви струва само 80 лева. В случая, обаче хотела е само две звезди.

Старосел/ Красновски минерални бани

Двете села са на около трийсетина километра от тепетата и също предлагат спа услуги. Нощувките са около 90 лева, виното е на европейско ниво, а спа зоната си заслужава.

Банско

Малко по далече от Пловдив се намира и ски курорта Банско. Въпреки, че не разполага с минерални извори в града са издигнати десетки спа хотели, които се надпреварват с оферти. Разстоянието от Пловдив е 150 км, а нощувка с вечеря и закуска в четиризвезден хотел излиза около 90 лева.