Поредна кампания на “SOS! Здраве“ се погрижи за здравето на стотици възрастни хора в район „Централен“ тази сутрин. Доброволци от „SOS! Час внимание!“ и Българския червен кръст измерваха кръвното налягане и кръвната захар на пенсионери в социалната трапезария на ул. „Д-р Иван Шишмански“.

На всички посетители бе предложено да минат диагностика на двата важни параметъра, показващи общото здравословно състояние, а след това им бяха отправени персонални съвети.

На манипулациите се подложи и баба Василка, която тази година е отпразнувала 90-годишен юбилeй. Пенсионерката се радва на крепко здраве. Кръвната захар на жената е в нормата, а кръвното ѝ налягане - като на спортист.

Жената разказа, че не полага кой знае какви специално грижи, но обръща внимание на здравето си. Оказа се, че баба Веска е служила 13 години при военните и е работила край летището в Пловдив.

При въпрос какъв е бил точният ѝ предмет на работа, пенсионерката категорично отказа да разкрива секретната и поверителна информация, тъй като това било основно правило на военните сили, особено при тайни операции.

Печената пенсионерка живее сама и е ставала обект на набезите на телефонни измамници. Навиците от службата и мнителността ѝ обаче я спасяват. Има син извън града и винаги му звъни, ако има подозрение, че някой се опитва да я измами.

Близо 30% от прегледаните възрастни хора днес се оказаха със завишена стойност на кръвната захар, а доброволци ги посъветваха да спазват стриктна диета и да посетят лекар за подробни изследвания. С кръвното проблемите са по-чести. Близо половината от възрастните хора страдат от нестабилно кръвно. Обичайно пенсионерите знаят за проблема и им е предписано медикаментозно лечение, което трябва да спазват стриктно.

Днешната акция е част от кампанията „SOS! Здраве!”, която е част от проекта „Мобилни социални екипи”. В проекта участие взимат Община Пловдив, БЧК, УМБАЛ „Свети Георги” и компания Трафик, които се обединяват, за да помогнат на възрастните хора. Доброволци вече са обходили и трите социални трапезарии в район „Централен“, а за следващата седмица е предвидено посещение на един от домовете за стари хора в Пловдив.

Подобен проект вече е реализиран в малките населени места около Пловдив, съвместно между БЧК и компания „Трафик”, но за първи път в областен град стартира такава услуга. Община Пловдив е първата голяма община, която се ангажира да приложи модела.

Отворена е денонощна национална линия, която е на разположение на гражданите при нужда от информация или съдействие. Желаещите да се включат в програмата могат да получат цялата необходима информация и като посетят социалната приемна на БЧК, социалните служби на Община Пловдив и районните кметства.

Всеки от потребителите има непрекъсната връзка с денонощния кол център. Сътрудници се обаждат на потребителите поне два пъти седмично, за да следят тяхното състояние. По график ще се закупуват изписаните лекарства от личния лекар. Също така ще се доставят и хранителни продукти при заявка. Самотните хора ще бъдат посещавани от социални асистенти, а доброволци ще ги придружават при разходка или у дома.  Ще се организират  посещения при личен лекар, а при нужда и бърз достъп до лечебно заведение.

В специалните мобилни екипи има обучен човек, който може да прецени дали някой трябва да бъде транспортиран по най-бързия начин до болница. Като партньор в проекта, УМБАЛ „Св. Георги” осигурява обслужване с приоритет на потребителите при пристигането им в Спешния център.