Нова улица ще свързва район „Тракия” с „Източен”, научи TrafficNews.bg. В плановете на администрацията е да се изгради пътна мрежа, с която да се стига от кръговото движение край хотел SPS до това на Скобелева майка.

За целта от общинската администрация са поискали от държавата част от парцел на Ботаническата градина. Тя се управлява от Аграрния университет, но е 100 % държавна собственост. За да се прекарат новите връзки са необходими около 130 кв.м от 11-те декара.

В мотивите е записано, че с изграждането на продължението на булевард „Санкт Петербург” ще се разтовари още повече движението в района, най-вече по бул. „Освобождение” и „Цариградско шосе”, също така ще се осигури и по-лесен достъп до Ботаническата градина.

Проектът предвижда разширяването на улици, които сега съществуват, както и изграждането на връзки с тях.

Припомняме, че Община Пловдив пусна обществена поръчка за проектиране не улици и булеварди. Тя е с 11 обособени позиции, като само направата на проектите за улиците ще стигне близо 1 милион лева.

На първа позиция е проектът за реконструкцията на  бул.”Хаджи Димитър” – в участъка от бул.”Хр.Ботев” до ул.”Царевец“. По-голямата част от булеварда е павирана и в изключително лошо състояние. Ремонтът на улицата е невралгичен и заради предстоящото изграждане на Модър – Царевец.

Паветата ще бъдат махнати и на  ул.”Богомил” от бул.”Източен” до ул.”Арх.Камен Петков”.

Друга павирана улица -  ”Любен Каравелов” от бул.”Васил Априлов” до бул.”Христо Ботев” също ще бъде основно ремонтирана.

Улица „Полет”, която свързва  Карловско шосе с Брезовско шосе е от изключително значение, тъй като тя ще бъде естествено продължение на булевард „Северен”, който в момента се строи.

Два проекта трябва да бъдат направени за улица „Цар Симеон” в Тракия. Освен нейното разширение от ул.”Княз Борис І” до ул.”Ягодовско шосе”, ще се направи продължение на бул. „Александър Стамболийски“ и свързването му с бул. „Цар Симеон“ като елемент на първостепенната улична мрежа, в участъка между бул. „Кукленско шосе“ и бул. „Асеновградско шосе“. Само тези два проекта са на стойност близо 300 000 лева. По този начин ще се направи нова връзка между районите „Тракия” и „Южен”.

Проект за реконструкцията на ул. “Рогошко шосе” в обхвата от Мост “Адата” до землищна граница на Пловдив е в друга позиция.

Преобразяването на „Даме Груев“ в участъка от транспортен възел „Родопи“ до бул. „Македония” е друга павирана улица, за която ще се изготвя проект.

Важна нова връзка е изграждането на продължението на  бул. „Македония“- от бул. „Никола Вапцаров“ до ул. „Поручик Въльо Стефов”, като ще пресича и булевард „Александър Стамболийски”.  

Заложени са и проекти за основни ремонти на улици в карето около Гранда -  ул. "Граф Игнатиев" - в участъка от бул. "Цар Борис III обединител" до ул. "Петко Д. Петков"; - ул. "Богомил" - в участъка от ул. "Петко Д. Петков"до бул. "Цар Борис III обединител" - ул. "Цар Асен I-ви" - в участъка от ул. "Леонардо Да Винчи" до бул. "Христо Ботев" - ул.“Леонардо Да Винчи“ - в участъка от ул.“Граф Игнатиев“ до ул.“Цар Асен I-ви“ - ул.“Борислав“ – от ул.“ Граф Игнатиев“ до ул.“Доспат“ - ул.“Хайдушка“, ул.“Доспат“, ул.“Крали Марко“, ул.“Добри Чинтулов“.

Обществената поръчка е единствено за изготвянето на проекти. След като те бъдат направени от Община Пловдив може да търсят финансиране за изграждането им. Финансирането на обектите вероятно ще бъде по линия на общинския и републиканския бюджет.