Днес празнуваме Европейския ден на езиците. Празникът се отбелязва се от 2001 г., обявена за Европейска година на езиците, по инициатива на Съвета на Европа, съвместно с Европейския съюз, за насърчаване на многоезичието като важен елемент от културното наследство на континента.

Инициативата обгръща 47-те държави-членки на Съветът на Европа и техните национални езици, но обхваща и разнообразието на всички езици, които можете да чуете в тези страни, а това на практика означава почти всички живи такива. 

Поради прилива на имигранти и бежанци, Европа е станала многоезична. Само в Лондон се говорят около 300 езика (арабски, турски, кюрдски, бербер, хинди, панджаби и др.)

Специално за празника решихме да изкушим любопитството на читателите на TrafficNews.bg. Попитахме ви знаете ли какво значи - プロヴディフ - и предполагаме, че изпитвате сериозни затруднения да отговорите. Всъщност със сигурност виждате значението на символите поне веднъж на ден пред себе си, защото то е наименованието на нашия град. Така се изписва "Пловдив" на японски.

Интересен факт е, че градът ни се изписва почти еднообразно на повечето европейски езици. На латинеца той изглежда в аналогичен фонетичен състав на версията му на кирилица - "Plovdiv". 

Ето как изглежда Пловдив на още няколко езика, при които ще се затрудните да разгадаете името на града:

На хмонг - प्लॉवडिव

На урдо - پلوویڈیو (пише се от дясно на ляво)

На телуго - ప్లొవ్దీవ్

На тамилски - ப்ளோவ்டிவ்வில்

На синдхи - پي ڊي ڊي 

Основните цели на Европейския ден на езиците са:

  1. Насочване на вниманието на общността към това колко е важно да се изучават различни чужди езици, за да се повиши нивото на многоезичност и да се подобри междукултурното разбирателство.

  2. Популяризиране на богатото езиково и културно многообразие в Европа, както и насърчаване на неговото опазване и поощряване.

  3. Окуражаване на изучаването на езици през целия живот в и извън училище, независимо дали с образователни цели, за професионални нужди, с цел мобилност или за удоволствие и обмен.