Днес есента започва официално. Точно в 23.02 часа българско време у нас ще настъпи астрономическата есен с есенно равноденствие. Това се посочва в Астрономическия календар за 2017 година на Института по астрономия при БАН, цитиран от БТА.

Студено и мрачно ще е времето на днешния празник. Облачността над страната ще е променлива, често значителна. На места, главно в Западна и Централна България, ще превали дъжд.

Това прогнозират синоптиците на НИМХ при БАН. Ще духа силен запад-северозападен вятър. Ще бъде хладно, с максимални температури предимно между 18° и 23°, в София около 18°. Атмосферното налягане е малко по-ниско от средното за месеца и през деня ще се задържи почти без промяна.

В Пловдив също ще бъдехладно. Живакът ще се покачи до 23 градуса. Променливо облачно ще бъде и през уикенда под тепетата.

Край морето ще има променлива облачност. Ще духа умерен до силен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще бъдат 22°-24°, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала.

В планините ще има променлива, често значителна облачност на отделни места ще превали дъжд, над 1800 метра сняг. Вятърът ще е силен от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 10°, на 2000 метра – около 2°.